Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν μπροστά σου. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις μουσαφίρηδες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά πριν το φαγητό.
Μια ηλιόλουστη μέρα είναι ευκαιρία να περπατήσουμε στην φύση, να πάρουμε το καλάθι μας, την καλή μας φιλενάδα, ένα μαχαίρι που είναι κατάλληλο για συλλογή χόρτων και όπου στην φύση της Κρήτης πάμε θα βρούμε χόρτα. Αν όμως ξέρουμε που υπάρχει μεγάλο πλήθος χόρτων αυτό που μας μένει είναι να επιλέξουμε σε ποια τοποθεσία θα πάμε. Δόξα το Θεό η Κρητική ύπαιθρος είναι η πλουσιότερη με πληθώρα βρώσιμων χορταρικών. Αρκεί όρεξη να υπάρχει. Από τις παραθαλάσσιες περιοχές έως τα βουνά, από τη καλλιεργήσιμη γη έως τα πετρώδη εδάφη, από τους κάμπους έως τα φαράγγια, κάποιο από τα βρώσιμα χόρτα θα φυτρώσει.
Η μάνα μου, είχε μάθει από την γιαγιά μου τα «πατήματα», το μέρος δηλαδή που είχε πολλά χόρτα. Αυτά τα «πατήματα» τα γνώριζαν καλά οι παλιές νοικοκυρές, που βγαίνει το κάθε είδος, που έχει μεγάλο πληθυσμό και ποια περίοδο του χρόνου φυτρώνει το κάθε ένα. Για τους Κρητικούς τα χόρτα, το λάδι, το παξιμάδι και οι ελιές ήταν από τις καθημερινές τροφές τους. Ήταν τα βασικά στοιχεία της Κρητικής διατροφής και της μακροζωίας. Πήγαιναν για δουλειές στο χωράφι και πριν φύγουν έλεγαν στον άνδρα τους «ετοίμασε εσύ τα πράγματα και εγώ θα κάνω μια γύρα». Μέχρι να φύγουν η τσάντα ήταν γεμάτη χόρτα. Το βράδυ καθόταν στο τζάκι πιάνανε την κουβέντα να περάσει η ώρα και τα καθάριζε στην ποδιά της. Την επόμενη το πρωί, πριν φύγουν πάλι για το χωράφι, είχε έτοιμα τα χορτοπιτάκια.
Αυτές ήταν οι παλιές νοικοκυρές. Το αλεύρι και το λάδι δεν έλειπε ποτέ από την κουζίνα, τα χόρτα τα χάριζε η φύση και αυτές έβαζαν την μαστοριά τους. Στο σοφρά άνοιγαν στο πι τσι φυτίλι το φύλλο, έβαζαν το τηγάνι στην φωτιά και τα χορτοπιτάκια σε λίγο έβγαιναν καυτά στο πιάτο.
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε όσο προλαβαίνουμε, τα δικά μας χορτοπιτάκια με τα πιο αγνά χόρτα της Κρητικής φύσης. Στις λαϊκές αγορές σίγουρα θα βρούμε ακόμα διάφορα χόρτα. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μεζέ σε μια απρόσμενη επισκεψη.
Υλικά
Φύλλο
600-700γρ αλεύρι σκληρό
200ml νερό
50ml ελαιόλαδο
50ml ρακί
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
Γέμιση
1κιλο διάφορα τσιγαριστά χόρτα ( λάπαθα, γαλατσίδες, τσόχους, αγριόπρασα, καυκαλίθρες, σέσκουλα, βρούβες)
1 μάτσο μάραθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χορταρικά μας, ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το μάραθο και αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, ρίχνουμε τα χορταρικά και στη συνέχεια τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη, με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο. Πιάνουμε το φύλλο κάθε φορά και από άλλο σημείο ώστε να γίνει στρογγυλό και καθώς το τυλίγουμε πάνω στο πλάστη πιέζουμε με τα δυο χεριά με περισσότερη πίεση από εσωτερικά προς εξωτερικά. Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο. Φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο και με την μηχανή ζυμαρικών.
Στο μισό μέρος του φύλλου τοποθετούμε κατά διαστήματα μια κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε με το άλλο μισό και κόβουμε τα χορτοπιτάκια.
Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσάφι χρώμα και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή επιτυχία!!!