Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός γονέα που έχει αποφασίσει να πάρει διαζύγιο είναι πώς θα καταφέρει να το πει στα παιδιά του χωρίς αυτά να στεναχωρηθούν.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός γονέα που έχει αποφασίσει να πάρει διαζύγιο είναι πώς θα καταφέρει να το πει στα παιδιά του χωρίς αυτά να στεναχωρηθούν.
Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε έτσι ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να διαχειριστούν αυτήν την αλλαγή.
1. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν την ανοιχτή ειλικρινή επικοινωνία επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, βοηθώντας τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Κάποια παιδιά ανησυχούν πως αν εκφράσουν αυτό που νιώθουν θα επιδεινώσουν μια ήδη αποδιοργανωμένη κατάσταση.
Μερικά παιδιά φοβούνται πως αν σκεφτούν ή συζητήσουν κάτι τρομερό θα αυξήσουν τις πιθανότητες να συμβεί.
2. Οι γονείς να είναι μαζί όταν θα ανακοινώσουν στα παιδιά την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο. Η κοινή παρουσία τους καθησυχάζει τα παιδιά περνώντας το μήνυμα ότι παρόλο που ο γάμος έφτασε στο τέλος του, οι γονείς θα συνεχίσουν να είναι μαζί για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους.
3. Να είναι υποστηρικτικοί και θετικοί όσον αφορά τον άλλο γονιό και να ακολουθούν μια κοινή πορεία στην αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά. Αυτό θα έχει θετική επίπτωση στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αλλά και στις σχέσεις των παιδιών με άλλους ανθρώπους μακροπρόθεσμα.
4. Να παρέχουν μια υγιή, συγκροτημένη καθημερινότητα, ίδια στο μέτρο που είναι δυνατό με την περίοδο πριν το διαζύγιο. Το προβλέψιμο πρόγραμμα και η ρουτίνα θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλή και να έχουν μια αίσθηση ελέγχου της ζωής τους, καθώς θα είναι σίγουρα ότι θα βλέπουν σταθερά και τον γονιό που λείπει πλέον από το σπίτι.
Όταν παραμείνουν και οι δύο στη ζωή των παιδιών τους συμμετέχοντας σε κάθε τομέα – σχολικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, δείχνουν πως εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι και πως τα αγαπούν και μετά το διαζύγιο.
psychologynow.gr