Για τη γυναίκα που υφίσταται σωματική κακοποίηση δεν είναι συχνά εύκολο να εγκαταλείψει το βίαιο σύζυγό της
Για τη γυναίκα που υφίσταται σωματική κακοποίηση δεν είναι συχνά εύκολο να εγκαταλείψει το βίαιο σύζυγό της όσο και να φαίνεται απλό στους περισσότερους ανθρώπους.
Στους παράγοντες που σχετίζονται με το γεγονός ότι μια κακοποιημένη γυναίκα δεν εγκαταλείπει τη σχέση ή φεύγει αλλά γυρνά πίσω, περιλαμβάνονται:
Φόβος μοναξιάς: Ο εσωτερικός αυτός φόβος της γυναίκας είναι συνήθως μεγαλύτερος από το φόβο να είναι με το άτομο που την κακοποιεί.
Αίσθημα ελπίδας: Η γυναίκα συνεχίζει να ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί επειδή θα το ήθελε και ο σύντροφός της υπόσχεται ότι θ’ αλλάξει.
Μαθημένη αβοηθητότητα: Πιστεύει πως δεν μπορεί να διαφύγει από μια χρόνια τραυματική κατάσταση. Μπορεί να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της, ίσως και την ίδια. Η ζωή της εκλαμβάνεται ως μη ελεγχόμενη από την ίδια με αποτέλεσμα να οδηγείται στην παθητικότητα (ενώ το αίσθημα αδυναμίας προκαλεί αρνητικές προσδοκίες).
Φόβοι αποχωρισμού: Αφορούν συναισθηματικά αλλά και πρακτικά θέματα – πως θα διαχειριστεί τον εαυτό της αλλά και τα παιδιά της.
Θέμα χαμηλής αυτοπεποίθησης: Αισθάνεται ότι είναι άχρηστη, ότι δεν θα τα καταφέρει. Ο φόβος και ο έλεγχος έχουν μειώσει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της (αυτο)αποτελεσματικότητάς της.