ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Ο Τσίπρας θεωρεί αναγκαία τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας

Ο Τσίπρας θεωρεί αναγκαία τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας

Με αποκλειστικό θέμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση συνεδρίασε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την ανάγκη υλοποίησης «ριζοσπαστικών και ρηξικέλευθων» συνταγματικών ρυθμίσεων. «Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προώθησης θεσμικών τομών που αφορούν την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», ο κ. Τσίπρας άσκησε, παράλληλα, δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση [για τη Συνταγματική Αναθεώρηση] είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ο κ Τσίπρας, καλώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα». Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα του προτείνει την καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. «Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί τον θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια αλλαγή που δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύει την εκάστοτε κυβέρνηση, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λειτουργήσει απαραιτήτως σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος ως εσωτερικού εξισορροπητικού μηχανισμού του κοινοβουλευτισμού. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναγκαιότητα συνταγματικής κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους και στον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας με διάκριση των ρόλων και των ορίων τους. «Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».

Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τη θέση του για ρυθμίσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του Κοινοβουλίου, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, για τις περιπτώσεις όπου δεν επιτυγχάνονται οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Όπως είπε, μια λύση θα ήταν η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής. Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόταση, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτικό ο Πρωθυπουργός να είναι αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην πολιτική εμπειρία της κρίσης.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρότασή του για την ίδρυση νέων Ανεξάρτητων Αρχών με προϋπόθεση την έγκρισή τους με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 επί του συνόλου των βουλευτών, ώστε να αποφευχθεί ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί σε θεσμικούς λαβυρίνθους. ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης Ελλάδα/Αθήνα

Πηγή:https://hellasjournal

Διαβάστε την συνέχεια...