Η ζωή του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση έχει «φωτιστεί» με άπειρα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει κανείς την αίσθηση ότι γνωρίζει τα πάντα για τον άνθρωπο θρύλο. Ακόμα όμως και οι κάτοικοι του κρητικού νότου αγνοούν ότι ο Ωνάσης είχε περάσει από τους Καλούς Λιμένες Δήμου Φαιστού, κυκλοφορώντας «ιγκόγνιτο» στην περιοχή, πίνοντας το καφεδάκι του ως ένας «απλός περαστικός» σε παραλιακό Καφενεδάκι!
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 60 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων της εταιρείας SEKA της οικογένειας Βαρδινογιάννη και στα εγκαίνια που ακολούθησαν έδωσε το παρών και ο Έλληνας κροίσος καθώς οι επιχειρήσεις της εταιρείας (που ιδρύθηκε το 1961) ξεκίνησαν μέσω κοινοπραξίας της με την εταιρεία Mobil Corporation και τον Αριστοτέλη Ωνάση, με στόχο τη λειτουργία ενός σταθμού ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων για διερχόμενα πλοία από στη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Ωνάσης ντυμένος απλά και φορώντας τραγιάσκα έκανε μια βόλτα με τα πόδια στην γύρω περιοχή και κάθισε στο μοναδικό καφενεδάκι-ταβέρνα που υπήρχε τότε στο λιμάνι, όπου όμως η συγχωρεμένη Τζαγκαρομανώλενα (Ειρήνη Κουτσάκη) που το είδε δεν τον αναγνώρισε. Ο «ξεχωριστός» πελάτης παράγγειλε έναν ελληνικό καφέ και τον απόλαυσε στην ησυχία μακριά από την πολυκοσμία και τους… παπαράτσι που εκείνη την εποχή τον κυνηγούσαν διαρκώς όπου βρισκόταν, καθώς οι φωτογραφίες του ήταν περιζήτητες διεθνώς.
Πριν φύγει ο Ωνάσης δίπλωσε πολλές φορές ένα χιλιάρικο (σημαντικό ποσό για την εποχή) και το άφησε κάτω από το πιατάκι του καφέ που τότε κόστιζε ένα πενηνταράκι. Η καφετζίνα του είπε ότι δεν έχει να δώσει ρέστα από χιλιάρικο και εκείνος της απάντησε «κράτησε το, είναι όλο δικό σου γιατί μου άρεσε πολύ ο καφές»!
Φυσικά η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε , νόμιζε ότι κάποιος της κάνει πλάκα. Μόνο όταν εξιστόρησε το περιστατικό σε άλλους, περιγράφοντας και το πως ήταν ο πελάτης της, τότε την πληροφόρησαν και συνειδητοποίησε ότι είχε σερβίρει τον Αριστοτέλη Ωνάση!
*Το περιστατικό μου αφηγήθηκε κάποιος μάστορας από τις Μοίρες που συμμετείχε στις εργασίες της εποχής και το επιβεβαίωσε και η κ. Βάλια Κοκκινάκη την οποία και ευχαριστούμε, γιατί μας έδωσε και την πληροφορία για την Τζαγκαρομανώλενα.