«Την τελευταία διετία πράγματι είχαν εντοπιστεί από ειδικές έρευνες «τοποτηρητών» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής στο Ανατολικό Αιγαίο περίπου 120 ύποπτοι για συμμετοχή στο ISIS. Από αυτές τις περιπτώσεις ελάχιστες δημοσιοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην Τουρκία ή στη Μέση Ανατολή. Ομως αυτό που αναφέρεται στο τωρινό δημοσίευμα της «Deutsche Welle» περί υποτιθέμενου «πυρήνα» στη Μόρια τζιχαντιστών από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ – από τα τελευταία προπύργια του ISIS στη Συρία που «έπεσε» τον Ιανουάριο του 2017 – δεν είναι αληθές. Το ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου ενημέρωσης συγχέει διάφορα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί στο κέντρο υποδοχής και έχουν οδηγήσει την ΕΛ.ΑΣ. στον σχηματισμό 3-4 δικογραφιών και στη σύλληψη 13 ατόμων με δράση φανατικών ισλαμιστών από την Ντέιρ αλ Ζορ κ.λπ. Ούτε βεβαίως υπάρχει θέμα άφιξης νέων μελών του ISIS στα κέντρα υποδοχής, αλλά και ούτε ισχύουν τα αναφερόμενα για μετακίνηση ορισμένων από αυτούς στην Αθήνα».
Αυτό είπε μιλώντας στα «ΝΕΑ» κορυφαίος αξιωματούχος της Λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τα μνημονευόμενα σε ρεπορτάζ της «DW».
Στο ρεπορτάζ του γερμανικού ΜΜΕ σημειώνεται πως «το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη Μόρια σύροι πρόσφυγες από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ (σ.σ. πόλη της Δυτικής Συρίας, κοντά στον ποταμό Ευφράτη, με 220.000 κατοίκους) και από τότε διαπιστώνεται έξαρση της εγκληματικότητας στον καταυλισμό από μια σπείρα σύρων προσφύγων, η οποία ελέγχει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία. Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα βία, με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενη τον νόμο της σαρίας».
Επιπλέον στο δημοσίευμα της «Deutsche Welle» σημειώνεται ότι «στη Μόρια τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους είναι εμφανή σε πόρτες και τοίχους. Κύκλοι γερμανικών Αρχών ασφαλείας επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους της «DW» ότι στη Μόρια ζουν σήμερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Αγνωστο είναι ωστόσο πόσο καλά οργανωμένα είναι τα εν λόγω μέλη. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ορισμένοι ισλαμιστές έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Λέσβο και βρίσκονται πλέον στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στη συνέχεια στη Δυτική Ευρώπη».
Ομως η έρευνα για το ρεπορτάζ του γερμανικού ΜΜΕ αποκαλύπτει τον «άγνωστο πόλεμο» με μέλη του ISIS που εξελισσόταν τα τελευταία χρόνια.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τους έλληνες αξιωματούχους, από τον Νοέμβριο του 2015 που διαπιστώθηκε η μαζική αφοξη τζιχαντιστών στη χώρα μας, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, στο Βελγιο κι αλλού, αποφασίστηκε να υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής από την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες κ.λπ. Εξεταζόταν το περιεχόμενο κινητών, αποτυπώματα, ενώ φαίνεται να υπήρχε συνεχής συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών από τις ΗΠΑ, κάτι που αναδείχθηκε σε πρόσφατη έκθεση του State Department που ερευνούσε πληροφορίες για τη δράση τους. Για αυτά τα δεδομένα, λόγω της σοβαρότητάς τους, υπήρχε συνεχής ενημέρωση του πρώην υπουργού Δημόσιας Ταξης Νίκου Τόσκα και των ανώτατων στελεχών της Λεωφόρου Κατεχάκη χωρίς να δημοσιοποιείται οτιδήποτε. Δινόταν η εικόνα μερικών μεμονωμένων κινήσεων μελών του ISIS, όμως η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική, αφού είχε ανιχνευθεί η παρουσία τουλάχιστον 120 επικίνδυνων τζιχαντιστών. Τότε είχε αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου από τους συγκεκριμένους «μαχητές» που ήταν απορριπτική και επέστρεφαν πάλι στη Μέση Ανατολή. Για περίπου 15-20 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν αργότερα στη χώρα με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από τον Εβρο και άλλες περιοχές. Ομως οι περισσότεροι εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους, κυρίως, αποτυπωμάτων. Ορισμένες από αυτές τις καταγραφές φαίνεται να συνεχίστηκαν προσφάτως, σε μικρότερη όμως κλίμακα και σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη».
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σε έκθεση-απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. σημειωνόταν ότι την τελευταία διετία προχώρησε στη διακριτική παρακολούθηση στη χώρα μας 1.290 αλλοδαπών (ύστερα κυρίως από σήματα ξένων υπηρεσιών) που ήταν κυρίως ύποπτοι «μαχητές» του ISIS και οι οποίοι επιχειρούσαν να διέλθουν από τη χώρα μας με διαφόρους τρόπους (αεροπορικώς, οδικώς, διά θαλάσσης κ.λπ.). Οι 710 από αυτές τις παρακολουθήσεις, κυρίως «τζιχαντιστών», έγιναν το 2017 και οι 580 το 2016. Κι όλα αυτά βεβαίως όταν μέχρι σήμερα ήταν γνωστές 6-7 περιπτώσεις κι όχι αυτό το πλήθος μετακινήσεων μελών του ISIS στη χώρα μας.
in.gr