ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Προβλήματα Υγείας που Κρύβουμε από τους Συντρόφους μας

Προβλήματα Υγείας που Κρύβουμε από τους Συντρόφους μας

Όταν η Gisele Bundchen είπε κατά λάθος ότι ο σύζυγός της Tom Brady έκρυβε το ιστορικό διασείσεων που είχε από το NFL (National Football Leagur – το επαγγελματικό πρωτάθλημα αμερικάνικου ποδοσφαίρου), ο φίλαθλος κόσμος των ΗΠΑ φρίκαρε. «Έπαθε διάσειση πέρσι», είπε η Bundchen στο CBS This Morning την περασμένη εβδομάδα. «Θέλω να πω, παθαίνει συχνά – δεν τις συζητάμε, αλλά παθαίνει, δεν νομίζω ότι είναι κάτι υγιές για το σώμα σου».

Η πιθανότητα ο Brady να έκρυψε το ιστορικό τραυματισμών στο κεφάλι είναι τρομακτικό και απερίσκεπτο, δεδομένου τού πόσο γνωστοί είναι στις μέρες μας οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις διασείσεις. Όμως, το ότι μοιράστηκε τουλάχιστον αυτή την πληροφορία με τη γυναίκα του, είναι αξιέπαινο.

Δεν είναι όλοι ειλικρινείς με τους συντρόφους τους, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας τους – ιδίως προτού παντρευτούν. Κάποια προβλήματα, όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ψυχικές ασθένειες, φέρουν στίγμα, ενώ άλλες, όπως το χρόνιο ροχαλητό ή ένα ανεξήγητο εξάνθημα, είναι απλώς ντροπιαστικά. Είναι δύσκολο να βρεις την κατάλληλη στιγμή που θα μοιραστείς τέτοια πράγματα με ανθρώπους που ελπίζεις ότι θα σε αγαπούν, θα σε σέβονται και θα σε ανέχονται – και γι’ αυτό, μερικοί, απλώς δεν το κάνουν. Μιλήσαμε με μερικούς (χρησιμοποιήσαμε ψευδώνυμα, για να προστατεύσουμε την ταυτότητά τους) για το πώς και γιατί δεν λένε στο έτερον ήμισυ την πλήρη αλήθεια.

Κατάθλιψη
Διαγνώστηκα με κλινική κατάθλιψη στο Λύκειο. Έπαιρνα αντικαταθλιπτικά για λίγο και ορισμένες φορές κοβόμουν. Δεν ντρέπομαι γι’ αυτό, αλλά δεν το κάνω και σημαία, τύπου «είμαι το κορίτσι που η ταυτότητά του ορίζεται από την κατάθλιψη».

Έχω στενές σχέσεις με άτομα, με τα οποία δεν συζητάμε τη ζωή μας. Είναι ωραίο. Δεν ξέρω πολλά γι’ αυτούς και δεν ξέρουν πολλά για μένα. Αλλά κάνουμε συζητήσεις σε βάθος για το τι σκεφτόμαστε, απλώς όχι για την προσωπική μας ζωή. Μ’ αρέσει που δεν ξέρουν. Είναι πολύ βαρύ και δημιουργεί μια ταυτότητα.

Χωρίς αυτό, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να μη χρειάζεται να προσδιορίσεις πώς έφθασες σε αυτήν την προσωπικότητα.
– Christina, 21 ετών, Λονγκ Άιλαντ, Νέα Υόρκη

Ενδομητρίωση
Έχω ενδομητρίωση, η οποία είναι μια αναπαραγωγική διαταραχή που συχνά τη μπερδεύουν με τις συνηθισμένες κράμπες περιόδου. Οι περισσότεροι –και άνδρες και γυναίκες– δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχω εμπειρίες με ανθρώπους, που θεωρούν ότι υπερβάλλω. Έτσι, δεν αποκαλύπτω την πάθησή μου, εκτός και αν έχω πολύ στενή σχέση με κάποιον. Ακόμη και τότε, συνήθως πρέπει να εξηγήσω αρκετές φορές ότι δεν έχω «πονόκοιλο» ούτε «προεμηνορροϊκό σύνδρομο». Το πώς θα εκφράσω την κατάστασή μου είναι ένας διαρκής αγώνας.
– Trish, 32 ετών, Ουάσινγκτον

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Στο παρελθόν δεν έλεγα στα κορίτσια για το πεπτικό μου πρόβλημα, επειδή πίστευα ότι θα αηδιάσουν. Είναι λίγο ντροπιαστικό. Μόλις χώρισα με την κοπέλα μου. Ήμασταν μαζί λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια – επίσης, περίπου τόσο είχα το σύνδρομο. Το πρόβλημα υγείας μου σίγουρα είχε κάποια σχέση.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με επηρέαζε –άγχος και κατάθλιψη– και ξεσπούσα σε εκείνη. Πονούσα κάθε μέρα και δεν της το έλεγα, έτσι αναρωτιόταν γιατί ήμουν συνέχεια τόσο γκρινιάρης ή είχα μούτρα. Είναι ένας πόνος σαν κάψιμο. Ξεκινάει από το στομάχι και μερικές φορές μου ‘ρχεται να ξεράσω, ενώ πονάει και ο οισοφάγος μου – δεν είναι ευχάριστο. Είχαμε σχέση από απόσταση, έτσι ούτε αυτό βοήθησε. Τσακωνόμασταν σχεδόν αμέσως, όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Σίγουρα επηρέασε κι αυτό τη σχέση μας.

Το άγχος έκανε το σύνδρομό μου χειρότερο. Σίγουρα έμαθα ότι πρέπει να λέω στους άλλους τι έχω, επειδή το ότι δεν ανοιγόμουν ήταν τεράστιο πρόβλημα για την πρώην μου.
– Robert, 24 ετών, Φιλαδέλφεια

HPV
Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 στελέχη. Μερικά προκαλούν διαφορετικά κονδυλώματα σε διαφορετικά σημεία του σώματός σου. Κάποια από αυτά τα στελέχη μεταδίδονται μέσω του σεξ και δημιουργούν κονδυλώματα στα γεννητικά σου όργανα. Είχα ένα τέτοιο στέλεχος.

Είχε έξαρση και φρίκαρα, επειδή δεν ήξερα τι είναι. Το έψαξα και στην αρχή μού φάνηκε σαν έρπης. Τηλεφώνησα στην τότε κοπέλα μου και αρνήθηκε έντονα ότι το είχε και εκείνη, κάτι που δεν μου φάνηκε λογικό. Τη ρώτησα αν με απατούσε και το αρνήθηκε και αυτό. Όταν, όμως, τα έφτιαξα με την τωρινή μου κοπέλα, ήμουν σε ηθικό δίλημμα. Δεν ήξερα αν έπρεπε να της το πω. Έτσι μπήκα στο site του Κέντρου Λοιμώξεων και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει λόγος να πεις στον σύντροφό σου ότι έχεις HPV, επειδή 80% των ανθρώπων το έχουν κάποια στιγμή και 90% ων ανθρώπων που το έχουν, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Απλώς θα καταστρέψεις τη σεξουαλική σου ζωή.

Έπρεπε να αποφασίσω πώς θα προσέγγιζα τη σεξουαλική μου ζωή από εκείνη τη στιγμή. Η απόφασή που πήρα είναι ότι δεν έχει νόημα να το πεις σε κανέναν. Δεν θα σε βοηθήσει. Ούτε στον σύντροφό σου. Απλώς θα δημιουργήσει μια αμήχανη συζήτηση, που δεν θα λύσει τίποτα. Μάλλον δεν θα βρεις κατανόηση. Η κουλτούρα γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι χάλια.
– Joe, 31 ετών, Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη

Λύκος
Ο λύκος είναι αυτοάνοσο νόσημα. Τα όργανά σου κατά κάποιον τρόπο στρέφονται ενάντια στο σώμα σου. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, καρδιακά προβλήματα – είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Δεν ξέρω πολλούς που να την έχουν. Δεν είναι δύσκολο να την κρύβεις, αν δεν ζεις με κάποιον 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, ο λύκος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι έχουν λύκο και δεν γίνεται τίποτα, δεν έχουν συμπτώματα. Η Toni Braxton έχει λύκο και δεν ακούς σχεδόν τίποτα γι’ αυτό. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα του νοσήματος και από το πόσο συχνά βλέπεις το άτομο που είναι μαζί σου. Η δική μου περίπτωση δεν είναι τόσο σοβαρή.

Αλλά όταν έβγαινα με αυτόν τον τύπο, πρόσεξα ότι ήταν κάπως επικριτικός και έτσι δεν ένιωθα άνετα να του το πω. Ο λύκος είναι κάτι γενετικό. Δεν το κολλάς. Γενικά μαθαίνεις ότι το έχεις σε σχετικά μεγάλη ηλικία, έτσι δεν είναι ότι έχεις όλη σου τη ζωή, για να το επεξεργαστείς. Μπορεί να είσαι 26 και να νομίζεις ότι είσαι μια χαρά και από το πουθενά πρέπει να ξεκινήσεις να παίρνεις ένα σωρό χάπια κάθε μέρα. Έτσι, το κράτησα μέσα μου.

Αλλά όπως είπα, αυτό το άτομο ήταν πολύ επικριτικό. Σχολίαζε ότι σε κάποιους αξίζουν ορισμένα πράγματα. Έτσι, φοβόμουν να του το πω, περίμενα να δω πώς θα πάνε τα πράγματα. Τελικά χωρίσαμε και μείναμε φίλοι. Μιλούσαμε συνέχεια. Αποκάλυψα ότι έχω λύκο με ένα status update στο Facebook, λέγοντας όσα περνάω – δεν μου μίλησε ξανά.
– Jasmine, 28 ετών, Νιούαρκ, Νιου Τζέρσεϊ

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tonic.