Ο Γαζή Αχμέτ Εβρενός ήταν Οθωμανός στρατηγός, κατακτητής των Βαλκανίων και σφαγέας χριστιανών. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους Χριστιανούς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Εβρενόζ (εκ του «Ουρανός»), αλλά μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών αναφέρονταν και ως Εβρενέζ ή με παρόμοια ονόματα. Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό από το 1359. Γνώρισε πολύχρονη σταδιοδρομία ως στρατηγός, κσι διακρίθηκε υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Σουλεϊμάν Πασά (γιου του σουλτάνου Ορχάν), και των σουλτάνων Μουράτ Α΄, Βαγιαζήτ Α΄ και Σουλεϊμάν Τσελεμπή. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη και Μακεδονία, και κατέκτησε την Κόρινθο το 1397.
Οι Βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενό. Ο Γαζή Εβρένος μπέης υπήρξε ιδρυτής του οθωμανικού οίκου Εβρενόζογλου, τουρκικού κλάδου του βυζαντινού οίκου των Ουρανών. Υποστηρίζεται, αλλά είναι βιολογικώς απίθανο, ότι γνώρισε μακροβιότητα 129 χρόνων. Φαίνεται ότι μεταξύ των πολυάριθμων απογόνων του άρχοντα Εβρενός Γαζή, μεταξύ των οποίων και ο Γαζή Αχμέτ, προφανώς η μνήμη κάποιων χάθηκε στη λήθη, με τα κατορθώματά τους να ενσωματώνονται στα επιτεύγματα του ένδοξου προγόνου τους. Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης από τα «Τουρκικά Νέα»:
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες έγινε απόβαση 2.000 Τούρκων για να τιμήσουν τον σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ. 60 λεωφορεία και αμέτρητα ΙΧ έκαναν τη διαδρομή από διάφορα μέρη της Τουρκίας και το προξενείο πλημμύρισε κόσμο. Οι προξενικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 2.000 άτομα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πέρασαν από το ιστορικό κτίριο στην οδό Αγίου Δημητρίου. ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΜΕΛΑΣ! Και ενώ δίνουμε έτσι χώρους σε ανθέλληνες και υποστηρικτές ανθρώπων που κατέσφαξαν τον Ελληνισμό, ο Μακεδονομάχος, Παύλος Μελάς, θεωρείται ανεπιθύμητος και δεν επιτρέπεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις προς τιμήν του.
Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ανεπιθύμητους τους εθνικούς ήρωες Απαγόρευσαν στους απογόνους των Μακεδονομάχων να επισκεφθούν γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης επειδή «δεν κρίνεται εκπαιδευτικά κατάλληλη» η παρουσία τους. Δείτε το έγγραφο: Το πρωτοσέλιδο: Η 10η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία ορόσημο για το τουρκικό κράτος. Την ημέρα αυτή, το 1938, πέθανε ο Κεμάκ Ατατούρκ σε ηλικία 57 ετών. Ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας τιμάται με πολλές εκδηλώσεις στην πατρίδα του ενώ και το σπίτι όπου γεννήθηκε, το σημερινό τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, είναι πόλος έλξης για Τούρκους. Και φέτος, χιλιάδες ήταν αυτοί που ταξίδεψαν ως την Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό τον αγαπημένο τους ηγέτη. 60 λεωφορεία και αμέτρητα ΙΧ έκαναν τη διαδρομή από διάφορα μέρη της Τουρκίας και πριν λίγες μέρες το προξενείο πλημμύρισε κόσμο.
Οι προξενικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 2.000 άτομα επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και πέρασαν από το ιστορικό κτίριο στην οδό Αγίου Δημητρίου. Ατομα όλων των ηλικιών, πολλοί φορώντας μπλουζάκι με την ημισέληνο και τον Κεμάλ, βρέθηκαν στο σπίτι όπου γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1881. Στους επισκέπτες μίλησε ο Τούρκος πρόξενος Ορχάν Γιαλμάν Οκάν που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το βίο του Κεμάλ Ατατούρκ. Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr…
tilestwra