«Δεν πάει άλλο» η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εμπόριο και χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια του κόσμου ακόμα και μέρα μεσημέρι. Συμμορίες λυμαίνονται περιοχές, καθημερινά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα, απούσα η αστυνομία. Νέα έκκληση της ThessNews στις αρχές με αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ροτόντας.
Δευτέρα απόγευμα λίγο μετά τις 7. Μια ομάδα κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής της Ροτόντας αψηφούν τον κίνδυνο και συγκεντρώνονται να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί καθώς το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών βρίσκεται εκτός ελέγχου. Αγανακτισμένοι μεν αλλά και φοβισμένοι επίσης καθώς δεν τολμούν να πάνε 20 βήματα πιο πέρα προς την πλατεία όπου το εμπόριο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ανώνυμα καταγγέλλουν στην τα όσα συμβαίνουν στην γειτονιά τους, δίπλα από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.
Όπως αναφέρουν κάθε μέρα μπροστά στα μάτια τους γίνεται το αλισβερίσι των εμπόρων με τους νεαρούς που έρχονται είτε πεζοί είτε με μηχανάκια για να αγοράσουν χασίς, χάπια η ηρωίνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που τοξικομανείς κάνουν χρήση ακόμη και το πρωί μπροστά στους περαστικούς.
Οι κάτοικοι ζητούν να φύγουν οι έμποροι ναρκωτικών από την περιοχή, εκλιπαρούν στην ουσία για περισσότερη και πιο ποιοτική αστυνόμευση καθώς και μεγαλύτερη φροντίδα από το δήμο λέγοντας πως η ιστορική περιοχή έχει αφεθεί στη μοίρα της.
Σημεία πώλησης
Τα σημεία πώλησης των ναρκωτικών είναι αρκετά και γύρω από τη Ροτόντα. Αρριανού από Ιασωνίδου μέχρι Ολύμπου, Πλατεία Αγ. Γεωργίου, πίσω από τον Ιερό Ναό «Παναγία Δέξια» καθώς και στις οδούς Αρμενοπούλου και Μελενίκου.
Από το πρωί μέχρι το βράδυ αν περπατήσει κάποιος την περιοχή θα δει τόσο διακίνηση όσο και χρήση ναρκωτικών μπροστά σε κοινή θέα. Αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή προκαλεί στους κατοίκους συναισθήματα φόβου, οργή και αγανάκτησης για την κατάσταση. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η αστυνομία κάνει περιπολίες αλλά αυτές δεν είναι αρκετές για το μέγεθος του προβλήματος.
Μαρτυρίες
• «Βλέπουμε τα πάντα, βρήκα ολόκληρη σακούλα με χασίς μπροστά στο κατάστημα μου. Το βράδυ φοβάσαι να κυκλοφορήσεις, σχεδόν κάθε μέρα γίνονται φασαρίες» υποστηρίζει ένας από τους καταστηματάρχες τη- ς πλατείας Αγ. Γεωργίου.
• «Γίνεται κάθε μέρα εμπόριο και χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια μας. Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές για τα σημεία ελέγχου πώλησης. Η αστυνομία έρχεται και μόλις φεύγει, στο λεπτό εμφανίζονται πάλι» υποστηρίζει υπάλληλος σε κατάστημα εστίασης.
• «Ζω 40 χρόνια στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, συμβαίνουν ύποπτα πράγματα, είμαι μόνη γυναίκα και το βράδυ φοβάμαι να κυκλοφορήσω» λέει στην ThessNews μια ηλικιωμένη κυρία.
• «Η περιοχή είναι δική τους, έχουν ποσότητες κρυμμένες σε σημεία που ξέρουν αυτοί έτσι ώστε όταν γίνονται οι έλεγχοι να μην έχουν τίποτα επάνω τους. Η διακίνηση γίνεται όλη την ημέρα χωρίς ενδοιασμό, απροκάλυπτα και ασύδοτα. Τους διώχνω από το μαγαζί μπροστά και έχει πρόβλημα γιατί δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν, μια φορά μου έσπασαν τη βιτρίνα» αναφέρει επαγγελματίας της περιοχής.
• «Γίνεται διακίνηση κάτω από τη μύτη μας, έρχεται ο ντίλερ κάθεται σε ένα σημείο με μια σακούλα σούπερ μαρκετ έρχεται ο πελάτης και ψωνίζει έτσι απλά. Όταν έρχεται η αστυνομία πετάνε τις σακκούλες μέσα στο προαύλιο της Ροτόντας και εξαφανίζονται. Όλα τα υπόγεια στην περιοχή είναι νοικιασμένα από αλλοδαπούς. Οι φασαρίες είναι καθημερινό φαινόμενο, βγαίνουν μαχαίρια, καδρόνια μέχρι και πυροβολισμοί πέφτουν. Φοβόμαστε να μιλήσουμε στην αστυνομία. Στην περιοχή πουλάνε κατά κύριο λόγο αλλοδαποί και έρχονται τα δικά μας τα παιδιά. Άκουσα ο ίδιος 16-17 ετών παιδί να λέει στο φίλο του «αυτά τα πήρα για να πουλήσω στο σχολείο να βγάλω χαρτζιλίκι» αναφέρει καταστηματάρχης στην Ροτόντα.
• «Κάθονται δίπλα στο σχολείο ή στις γωνίες Φιλίππου και Ολύμπου, τα ναρκωτικά τα έχουν κρυμμένα κάτω από αυτοκίνητα, σε εσοχές, σε καφάο, στις γλάστρες, σε πολυκατοικίες. Έρχονται παιδιά με τα πόδια ή με μηχανάκια δίνουν τα λεφτά, ο άλλος φέρνει το εμπόρευμα από το σημείο και η συναλλαγή γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το 80% είναι αλλοδαποί, βοφόμαστε να μιλήσουμε, γίνονται συνέχεια συμπλοκές, και τα καταστήματα μας είναι οι παράπλευρες απώλειες, 5 φορές αναγκάστηκα να αλλάξω βιτρίνα» αναφέρει επαγγελματίας στην οδό Αρριανού.
• «Ζητάμε το αυτονόητο, να υπάρχει περισσότερη και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, ζητάμε να γίνονται πεζές περιπολίες, να υπάρχει μόνιμη φρουρά στη Ροτόντα» λέει κάτοικος στην οδό Αρριανού. «Το μέρος έχει γίνει τόσο γνωστό για την εμπορία ναρκωτικών που ήρθαν τουρίστες στο μαγαζί μου και ρωτούσαν σε πιο σημείο πουλάνε μαριχουάνα. Πουλάνε ανεξέλεγκτα, έχουν θράσος. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά κανείς δε μιλάει και κυρίως δεν κάνει κάτι» προσθέτει ένας γείτονάς του. Αναφέρει ένας τρίτος «Κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο που είναι και υπεύθυνοι δεν ξέρουν που βρίσκεται η Ροτόντα, όταν γίνονται εκδηλώσεις για να έρθουν βάζουν gps»
Το παρεμπόριο στην Αριστοτέλους
Η ThessNews υπενθυμίζει και την ανοιχτή πληγή με το παρεμπόριο καπνού και την διακίνηση ναρκωτικών στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους. Λίγα μέτρα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, ανενόχλητοι νεαροί λυμαίνονται την περιοχή φτάνοντας ακόμα και σε βίαιες συγκρούσεις όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού.
«Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά είμαστε εξοργισμένοι από την αδιαφορία και τον εμπαιγμό που βλέπουμε τόσα χρόνια από την πλευρά των αρμοδίων για το λαθρεμπόριο και παρεμπόριο» σημειώνει στην ThessNews ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του ΕΕΘ.
«Οι παρεμβάσεις μας στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την αστυνομική Διεύθυνση, το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και την κυβέρνηση είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Το έχω θέσει προσωπικά μέχρι και στον ίδιο τον πρωθυπουργό! Θέτουμε και ξαναθέτουμε το ζήτημα και κάποιοι απαξιούν μέχρι και να μας απαντήσουν!» σημειώνει.
«Το Επιμελητήριο μας στις αρχές του έτους κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μία ευρεία σύσκεψη, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Έτσι, καταρτίσαμε έναν κατάλογο μέτρων, καθώς δεν υπάρχει μόνο η αστυνόμευση, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν στα τελωνεία, στους δήμους, να θεσμοθετηθούν πρόστιμα σε όσους αγοράζουν προϊόντα παρεμπορίου, ακόμη και αντικίνητρα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Στείλαμε αναλυτικά υπομνήματα στην κυβέρνηση και σε όλους τους βουλευτές! Κανείς δεν τα προώθησε, κανείς δεν συζήτησε καν την εφαρμογή τους! Εάν οι αρμόδιοι προχωρούσαν στην εφαρμογή των μέτρων αυτών τότε το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Και θα είχε κλείσει μία πληγή που σήμερα πλήττει τους μαγαζάτορες αλλά και το πρόσωπο της πόλης!» τονίζει.
«Ωστόσο, λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας των αρμοδίων σήμερα η εικόνα της Πλατείας Αριστοτέλους είναι τριτοκοσμική. Καθημερινά γίνονται επεισόδια και ξυλοδαρμοί, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα έχουμε και νεκρούς! Και τότε όλοι θα σπεύδουν να ψάχνουν τι πήγε στραβά…» καταλήγει ο κ. Ζορπίδης στην δική του έκκληση μέσω της ThessNews για επίλυση του προβλήματος.