Home / ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Ο αγαπημένος φίλος Σεφ Κωστής Κωστάκης μας χαρίζει άλλη μια νόστιμη συνταγή. Κρεατόπιτα με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μια πίτα από τις πολλές που βρίσκουμε στο νέο του βιβλίο ‘’ Πίτες από χέρι’’. Ένα βιβλίο που έφτιαξε με πολύ αγάπη και μεράκι. Είχα την μεγάλη χαρά να τον υποδεχτώ στο στούντιο της εκπομπής Live με την Αντιγόνη και να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά για μια επιτυχημένη πίτα.

Υλικά
Για ζυμάρι
400γρ. λευκό σκληρό αλεύρι
200γρ. κίτρινο αλεύρι
50ml ελαιόλαδο
1,5 κουταλάκι αλάτι
300ml περίπου νερό
Για γέμιση
600γρ. μοσχαρίσιο λουκάνικο
50ml ελαιόλαδο
3 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
5-6 ντοματίνια
300γρ. γραβιέρα
300γρ. κεφαλοτύρι
2 αυγά
½ ματσάκι μαϊντανό
θυμάρι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο αλεύρια αφού πρώτα έχουμε κοσκινίσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε. Θα πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο. Σκεπάζουμε με ζελατίνα το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, ρίχνουμε τα λουκάνικα ψιλοκομμένα και τσιγαρίζουμε στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια, ρίχνουμε τη θυμάρι, αλάτι, πιπέρι (προσοχή στο αλάτι διότι τα τυριά και το λουκάνικο περιέχουν) αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για δέκα λεπτά, τέλος βάζουμε τα ντοματίνια. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μπαλάκια και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο. Πιάνουμε το φύλλο κάθε φορά και από άλλο σημείο ώστε να γίνει στρογγυλό και καθώς το τυλίγουμε πάνω στο πλάστη πιέζουμε με τα δυο χεριά με περισσότερη πίεση από εσωτερικά προς εξωτερικά.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε πάνω το φύλλο το οποίο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί μας. Θα πρέπει να βάλουμε τέσσερα φύλλα κάτω και έχουμε λαδώσει ελαφριά ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα φύλλα που έχουμε αφήσει μεγαλύτερα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε αεράτα το τελευταίο φύλλο. Ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. Κόβουμε τη πίτα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!!!

kritikes-geuseis