ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Από γυαλί: Οι νέες δημόσιες τουαλέτες στα πάρκα του Τόκιο είναι διαφανείς

Από γυαλί: Οι νέες δημόσιες τουαλέτες στα πάρκα του Τόκιο είναι διαφανείς

Η εικόνα και μόνο μίας δημόσιας τουαλέτας -για όσους τέλος πάντων, αναγκάζονται να υποστούν τη δοκιμασία- κατασκευασμένης από γυαλί (συνεπώς με απόλυτη διαφάνεια), μπορεί να μοιάζει από αστεία έως τρομακτική.

Κι όμως, αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό των νέων θαλάμων που τοποθετήθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε δύο πάρκα του Τόκιο: Δημόσιες τουαλέτες με γυάλινους τοίχους.

 

Οι «διαφανείς τουαλέτες» φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν, βραβευμένου με το περιώνυμο διεθνές αρχιτεκτονικό Βραβείο Πρίτσκερ (που αναφέρεται και ως Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής) και είναι κατασκευασμένες από χρωματιστό «έξυπνο γυαλί».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν ο θάλαμος είναι κατειλημμένος το γυαλί γίνεται αδιαφανές.

 

Οι καινοτόμες τουαλέτες εγκαταστάθηκαν σε πέντε σημεία της πολυσύχναστης συνοικίας Σιμπούγια του Τόκιο -που αποτελεί σημείο συνάντησης της νεολαίας-, στο πλαίσιο του προγράμματος Tokyo Toilet Project, που έχει αναλάβει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Nippon Foundation.

«Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα όσον αφορά τις δημόσιες τουαλάτες, ειδικά όσες βρίσκονται σε πάρκα: Το πρώτο είναι η καθαριότητα και το δεύτερο η πιθανότητα να περιμένει κάποιος κρυμμένος μέσα», όπως αναφέρει το ίδρυμα.

Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, οι γυάλινοι εξωτερικοί τοίχοι των θαλάμων γίνονται αδιαφανείς μόλις κλειδωθεί η πόρτα, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον χρήστη να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος στο εσωτερικό προτού πληρώσει.

 

Όσον αφορά δε το αισθητικό μέρος, τη νύχτα οι γυάλινοι θάλαμοι φωτίζουν το πάρκο σαν φαναράκια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία των hi-tech WC -που μεταξύ άλλων διαθέτουν θερμαινόμενα καθίσματα και καπάκια που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα- προμηθεύει με τα προϊόντα της την Κίνα και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι την άνοιξη του 2021 οι «διαφανείς τουαλέτες» θα τοποθετηθούν σε 17 διαφορετικά σημεία στη Σιμπούγια, καθώς στόχος είναι να αλλάξει η επικρατούσα αντίληψη για τις δημόσιες τουαλέτες, οι οποίες κατά κανόνα θεωρούνται από τους πολίτες «σκοτεινές, βρώμικες, δύσοσμες και τρομακτικές».

Με πληροφορίες από Guardian

https://www.huffingtonpost.gr