ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Αυτά είναι τα τρία φυτά – βάλσαμο για τους πνεύμονες μας και πρέπει να τα έχουμε στο σπίτι μας

Αυτά είναι τα τρία φυτά – βάλσαμο για τους πνεύμονες μας και πρέπει να τα έχουμε στο σπίτι μας

Χρησιμοποιούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου γιατί μας αρέσουν και γιατί θέλουμε να ομορφύνουμε το σπίτι μας.

Γνωρίζετε όμως πως υπάρχουν φυτά που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες «καθαρισμού» του αέρα που αναπνέουμε στο σπίτι μας; Μάλιστα, αποτελούν βάλσαμο για τους πνεύμονες μας.

Αν θέλετε λοιπόν να έχετε πάντα καθαρό αέρα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, αλλά με φυσικό τρόπο, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στη διακόσμησή του χώρου σας κάποιο από τα τρία πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου: τον κρίνο της ειρήνης ή αλλιώς σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii), την αρωματική δράκαινα (Dracaena fragrans) και το είδος φτέρης Zamioculcas zamiifolia.

Σπαθίφυλλο – Spathiphyllum wallisii

Σπαθίφυλλο - Spathiphyllum wallisii

Το σπαθίφυλλο ή κρίνος της Ειρήνης (Peace Lilly), είναι ένα από τα πιο αγαπητά φυτά εσωτερικού χώρου. Εχει όμορφα, ευθυτενή φύλλα και λευκό άνθος που μοιάζει με κρίνο. Είναι εύκολο φυτό στην καλλιέργεια του και προτείνεται για αρχάριους καλλιεργητές. Επιπλέον, είναι απαραίτητη προθήκη στους εσωτερικούς χώρους, καθώς καθαρίζει τον αέρα από τις βλαβερές ουσίες.

Προτιμά σημεία φωτεινά με έμμεσο φως όμως αν τοποθετηθούν σε σημεία με χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού παράγουν λιγότερα άνθη και αναπτύσσονται πιο αργά. Δεν μπορούν να ανεχθούν το άμεσο φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα φύλλα.

Χρειάζεται πότισμα όταν τα πρώτα εκατοστά του εδάφους στεγνώσουν. Είναι πολύ ευαίσθητο στη σήψη των ριζών και γι’ αυτό η υπερβολική υγρασία μπορεί να βλάψει το ρίζωμα του. Το χειμώνα να μειώνεται η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που του παρέχετε σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δράκαινα – Dracaena fragrans

Δράκαινα - Dracaena fragrans

Η Dracaena fragrans compacta έχει ένα παχύ πράσινο στέλεχος και θαυμάσια, πυκνά μικρά, σκούρα πράσινα φύλλα. Είναι μια ποικιλία Dracaena των οποίων τα φύλλα δεν είναι ποικιλόχρωμα. Αντ ‘αυτού έχει ένα θαυμάσιο πλούσιο και βαθύ γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα.

Η compacta είναι σίγουρα μια κομψή επιλογή και ταιριάζει γάντι σε μοντέρνους και σύγχρονους χώρους. Λατρεύει τις φωτεινές συνθήκες και απολαμβάνει χώρους με ελαφρώς αυξημένη υγρασία. Όπως όλα τα είδη Dracaena βοηθά στον καθαρισμό του αέρα του χώρου στον οποίο καλλιεργείται.

 

Απολαμβάνει φωτεινά μέρη, με άπλετο έμμεσο φως, αλλά μπορεί να ανεχθεί ελαφριά σκιά. Τα χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού ωστόσο μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της και προκαλούν πτώση των χαμηλών φύλλων της. Υπερβολική έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Οπως και άλλα εσωτερικά φυτά εσωτερικού χώρου, η Dracaena compacta χρησιμοποιεί λιγότερο νερό σε χαμηλό φωτισμό από το υψηλότερο. Αφήστε το πάνω μέρος του εδάφους να στεγνώσει πριν εφαρμόσετε και πάλι πότισμα.

Είδος φτέρης – Zamioculcas zamiifolia

Είδος φτέρης - Zamioculcas zamiifolia

Ο Zamioculcas, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό σπιτιών αλλά και γραφείων. Οι χαμηλές απαιτήσεις φροντίδας του, το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν έχουν σωστό προγραμματισμό στη φροντίδα των φυτών, ενώ το εντυπωσιακό και μοναδικό φύλλωμα του το κάνει ιδιαίτερο και λαμπερό.

Ο Zamioculcas zamiifolia έχει μικρά αλλά φαρδιά, σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα με λεπτούς μίσχους. Επίσης έχει ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, αφαιρώντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο.

Μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μέτριου έως έντονου φωτισμού ενώ ανέχεται και την μερική σκιά. Αποφύγετε ωστόσο το άμεσο ηλιακό φως. Το φυτό αυτό δεν αγαπάει την υγρασία και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία. Ποτίστε ελαφρά κάθε 20-30 μέρες.

 

Τι λένε οι επιστήμονες

Σε εργαστηριακές δοκιμές, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα του διοξείδιο του αζώτου (NO2) έως και 20%. Τα συγκεκριμένα φυτά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και είναι εύκολα στη συντήρηση:

«Τα φυτά που επιλέξαμε ήταν όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ωστόσο όλα έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοιες ικανότητες να απομακρύνουν το διοξείδιο του αζώτου (NO2) από την ατμόσφαιρα», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Christian Pfrang, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι δοκιμές στο εργαστήριο

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, ένα μόνο φυτό από κάθε ποικιλία τοποθετήθηκε σε δοκιμαστικό θάλαμο που περιείχε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) παρόμοια με αυτά σε ένα γραφείο δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Μέσα σε μία ώρα, και τα τρία είδη αφαίρεσαν περίπου το μισό διοξείδιο του αζώτου στον θάλαμο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα του αζώτου σε ένα ένα μικρό γραφείο και ένα μεσαίου μεγέθους γραφείο με διαφορετικά επίπεδα αερισμού. Στο μικρό γραφείο, χωρίς επαρκή αερισμό και με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πέντε φυτά εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) κατά περίπου 20%.

 

Αντίστοιχα, σε έναν μεγαλύτερο χώρο η μείωση θα μπορούσε να είναι μικρότερη κατά 3,5%, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί με την προσθήκη περισσότερων φυτών, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη λειτουργία των συγκεκριμένων φυτών.

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τη συμβολή των φυτών στην καθαρότητα του αέρα, παρατήρησαν ότι η ικανότητα των φυτών εσωτερικού χώρου να προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) «εξαρτάται έντονα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η νύχτα ή η ημέρα ή η περιεκτικότητα σε νερό του εδάφους».

Ομως, όπως σημειώνει ο δρ. Christian Pfrang, τα συγκεκριμένα φυτά λειτούργησαν διαφορετικά: «Δεν πιστεύουμε ότι τα φυτά χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία όπως κάνουν για την πρόσληψη του διοξειδίου του άνθρακα, κατά την οποία απορροφάται από τα φύλλα» και συνεχίζει καταλήγοντας ότι «δεν υπήρχε καμία ένδειξη, ακόμη και κατά τη διάρκεια πειραμάτων μεγαλύτερης διάρκειας, ότι τα φυτά μας απελευθέρωσαν το διοξείδιο του αζώτου πίσω στην ατμόσφαιρα, επομένως είναι πιθανό να πραγματοποιείται μια βιολογική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει επίσης το έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι».

thes.gr

Πηγή: ygeiamou.gr