ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για το μωρό όταν ο μπαμπάς είναι μεγάλος σε ηλικία

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για το μωρό όταν ο μπαμπάς είναι μεγάλος σε ηλικία

Δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα μωρά όταν ο πατέρας τους είναι μεγάλος σε ηλικία.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία τα μωρά με τους μεγάλους μπαμπάδες μπορεί να γεννηθούν πρόωρα, λιποβαρή και με προβλήματα υγείας σε σχέση με όσα έχουν νεότερους μπαμπάδες.

Την ίδια ώρα, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και για τη μητέρα με τον διαβήτη κύησης να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Εδώ και πολλά χρόνια οι γυναίκες ενθαρρύνονται να μην καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί (μετά τα 30 τους), γιατί αυτό ενέχει περισσότερους κινδύνους τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά. Η νέα μελέτη δείχνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τους πατέρες: όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του, τόσο περισσότεροι κίνδυνοι φαίνεται να ελλοχεύουν για ένα τοκετό.

Ο κίνδυνος φαίνεται να αρχίζει να μεγαλώνει σταδιακά μετά την ηλικία των 35 ετών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Άϊζενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 40,5 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 2007-2017 και συσχέτισαν την ηλικία του πατέρα με την κατάσταση της υγείας του μωρού.

Διαπιστώθηκε ότι οι πατέρες άνω των 45 ετών είχαν 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί γεννημένο πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης), σε σχέση με τους πατέρες 25 έως 34 ετών. Εξίσου αυξημένη κατά 14% ήταν η πιθανότητα το μωρό των πατέρων άνω των 45 ετών να είναι λιποβαρές κατά τη γέννα (κάτω των δυόμισι κιλών).

Επίσης ο κίνδυνος το μωρό να εμφανίσει σπασμούς, είναι κατά 18% μεγαλύτερος αν ο πατέρας είναι άνω των 45 ετών.

Αν ο πατέρας είναι άνω των 50 ετών, υπάρχει 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πρέπει να εισαχθεί το βρέφος σε μονάδα εντατικής φροντίδας λόγω αναπνευστικών δυσκολιών. Εξάλλου, νεογέννητα από πατέρες άνω των 55 ετών είχαν χειρότερη βαθμολογία στο τεστ Apgar που αξιολογεί γρήγορα την υγεία ενός μωρού μετά τον τοκετό.

Ακόμη, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης για τις εγκύους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του πατέρα. Έτσι, μια γυναίκα που κυοφορεί το παιδί ενός άνδρα άνω των 55 ετών, έχει 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει διαβήτη κύησης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 13% των πρόωρων τοκετών και το 18% των περιπτώσεων διαβήτη κύησης σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία του πατέρα.

neakriti