ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Αύξηση μισθού 75,18 ευρώ σε νέους κάτω των 25 ετών και όχι μόνο

Αύξηση μισθού 75,18 ευρώ σε νέους κάτω των 25 ετών και όχι μόνο

Τέσσερα χρόνια πριν, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κι αυτό για όλους τους εργαζόμενους και ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως υποστήριζε τότε στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, η επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν θα είχε δημοσιονομικό κόστος. Αλλά θα είχε από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Κατά τον ίδιο μόνον τον πρώτο χρόνο θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ θα δημιουργούσε και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

Χθες μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και με την ιδιότητα πλέον του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Πώς μεταφράζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Τι σημαίνει αυτό; Πως σε πρώτη φάση ο κατώτατος μισθός των 510,9 ευρώ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη θα αυξηθεί στα 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75,18 ευρώ! Αλλά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και αύξηση του κατώτατου μισθού κάτι που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τους τουρίστες στο… ψαχνό «στοχεύουν» οι νέες χρεώσεις στα ΑΤΜ!

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αύξηση 4,5% του κατώτατου μισθού. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 26,37 ευρώ, από τα 586 εφέτος στα 612,37 ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει αύξηση 1,0548 ευρώ την ημέρα. Η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ευρώ. Οι οποίοι θα βρεθούν με μια βελτίωση του μισθού τους κατά 102 ευρώ περίπου ή κατά 4 ευρώ την ημέρα!

Η θέση των θεσμών

Σε κάθε περίπτωση για να φτάσει ο κατώτατος μισθός με ετήσιες αυξήσεις 4,5% στα 751 ευρώ, θα χρειαστεί να περάσουν 6 χρόνια, ήτοι αυτό θα γίνει το 2024!

Οι θεσμοί πάντως, σύμφωνα με το insider.gr ανησυχούν πως εάν υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις που θα επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τότε αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πισωγύρισμα.

Στη βάση αυτή τα στελέχη των θεσμών αναφέρουν πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να γίνει εφόσον δοθεί φορολογική «ανάσα» στις επιχειρήσεις ή οποιοδήποτε άλλης μορφής στήριξη που θα αυξήσει την αποταμιευτική τους ικανότητα.

[eretikos.gr]