ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / “Είμαι 32 χρόνων και έχω καρκίνο παχέος εντέρου. Κάντε εξετάσεις. Μην το αμελείτε”!

“Είμαι 32 χρόνων και έχω καρκίνο παχέος εντέρου. Κάντε εξετάσεις. Μην το αμελείτε”!

Σοκ, επαγρύπνηση και κύματα συμπαράστασης σε όλο το διαδίκτυο προκάλεσε μια 32χρονη νοσοκόμα, η οποία κοινοποίησε μέσω social media ότι έχει καρκίνο του παχέος εντέρου με σκοπό να παροτρύνει τους πάντες να κάνουν εξετάσεις αν αντιληφθούν τυχόν συμπτώματα, όσο “αθώα” και αν μοιάζουν αυτά.
Η 32χρονη Jennifer Waller συγκλονίζει στο βίντεο διάρκειας 5 λεπτών που ανάρτησε την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου.

ην κοινοποίηση την έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και από τότε την έχουν δει περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι, υπάρχουν περισσότερα από 355 σχόλια και έχει μοιραστεί πάνω από 200 φορές.

“Είμαι τόσο έκπληκτη”, δήλωσε η Waller κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. “Νόμιζα ότι θα το έβλεπαν καμιά δεκαριά άτομα μόνο”.

Γιατροί, που είδαν το βίντεό της, έσπευσαν να της προσφέρουν θεραπεία, άλλοι απλοί άνθρωποι την ρωτούν για δικά τους συμπτώματα, ενώ επιζώντες του καρκίνου μοιράζονται τις ιστορίες τους μαζί της.

“Σε μια πολύ λυπηρή κατάσταση, αυτό που έγινε είναι πολύ, πολύ ενθαρρυντικό”
Η Waller, μια νοσοκόμα που δουλεύει δύο δουλειές και είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών 8 και 3 ετών, άρχισε να αισθάνεται άρρωστη τον περασμένο Απρίλιο με συχνούς πόνους στην κοιλιά, τους οποίους απέδωσε τότε στους πολλούς καφέδες που έπινε και στον ελλιπή ύπνο. Στη συνέχεια, όταν πήγε στον γυναικολόγο της, συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει 12 κιλά σε έξι μήνες. “Αυτό ήταν που με έκανε να αναρωτηθώ”, είπε η Waller.

Αρχικά σκέφτηκε ότι μπορεί να έχει καρκίνο του μαστού, που υπάρχει ως ιστορικό στην οικογένειά της, αλλά οι εξετάσεις της γι’ αυτό ήταν αρνητικές. Τον Ιούνιο παρατήρησε λίγο αίμα όταν πήγε στην τουαλέτα και οι πόνοι στο στομάχι της επιδεινώθηκαν. Έτσι επισκέφθηκε έναν γαστρεντερολόγο που την έστειλε για μια κολονοσκόπηση.

Αυτή διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και τελικά έδειξε έναν μεγάλο όγκο. Στα τέλη Αυγούστου, μετά την σχετική βιοψία, η 32χρονη διαγνώστηκε με διηθητική κακοήθη μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου. Αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις 10 Σεπτεμβρίου, για να αφαιρέσει τον όγκο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει θεραπεία.

“Αρχικά θυμώνεις και λυπάσαι. Πώς γίνεται να μην καταλάβω; Είμαι νοσοκόμα! Είναι πραγματικά συντριπτικό όλο αυτό”
Μερικές μέρες μετά την κολονοσκόπηση, το σοκ, ο θυμός, η στεναχώρια, τα δάκρυα και η απόγνωση πέρασαν. Πλέον, συνειδητοποιημένη για αυτό που την βρήκε σε τόσο νεαρή ηλικία, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της ως προειδοποίηση σε όλον τον κόσμο.

“Επιτρέψτε μου να είμαι μια θετική φωνή. Ίσως κάποιος άλλος να το εντοπίσει νωρίς (τον καρκίνο)”.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν οι σχηματίζονται όγκοι στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Είναι ένας καρκίνος με αρκετά μεγάλη συχνότητα εμφάνισης τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

Τις πιο πολλές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει με μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Με τον καιρό ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο στο παχύ έντερο, αν έχετε πρώτα πολύποδες του παχέος εντέρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο του Crohn, αν ακολουθείτε μια χρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ή αν καπνίζετε.

Οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι συχνά πολύ ήπια και δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω του ελέγχου των πολυπόδων πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου – Πρώιμα συμπτώματα
Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
Αδυναμία ή κόπωση
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και τη θέση του στο παχύ σας έντερο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου – Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το αίμα στα κόπρανα σας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος εμφανίζεται στο παχύ έντερο μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Πηγή : mayoclinic.org

Διαβάστε την συνέχεια...