ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Εξαφάνιση Σαουδάραβα δημοσιογράφου από την Κωνσταντινούπολη

Εξαφάνιση Σαουδάραβα δημοσιογράφου από την Κωνσταντινούπολη

Σαουδάραβας δημοσιογράφος αγνοείται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν έφυγε από το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τζαμάλ Χασόγκι, που έχει ασκήσει σοβαρή κριτική στον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και στη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ενώ είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του.

Επίσημη ανακοίνωση για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου έκανε το πρωί της Πέμπτης το γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που σημειώνει ότι «έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και συντονισμού με τις τουρκικές τοπικές αρχές για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Τζαμάλ Χασόγκι αφού έφυγε από το κτίριο του προξενείου».

Σύμφωνα με την Τουρκάλα μνηστή του Χασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, εξαφανίστηκε την Τρίτη μετά την είσοδό του στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε πάει στο προξενείο για να πάρει κάποιο έγγραφο ώστε να παντρευτούν.

Όπως αναφέρει, η μνηστή του, Χατίς Α., η οποία δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το επώνυμό της, τον συνόδευε και τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε και δεν τον είδε ποτέ ξανά αφότου μπήκε στο κτίριο.

Η μνηστή του βρίσκεται από χθες το πρωί μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχω κανένα νέο του από τις 13.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) της Τρίτης. Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπόθεση έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε χθες ότι ο Χασόγκι εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είναι πολίτης Σαουδαραβικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τζαμάλ Χασόγκι, που είχε εργαστεί και ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ το 2017, φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Σε άρθρο του στην Washington Post τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Χασόγκι έγραφε: «Όταν μιλάω για φόβο, εκφοβισμό, συλλήψεις και δημόσιες καταγγελίες διανοουμένων και θρησκευτικών ηγετών που τολμούν να πουν τη γνώμη τους και σας λέω ότι είμαι από τη Σαουδική Αραβία, εκπλήσσεστε;».

Πηγή:efsyn.gr

Διαβάστε την συνέχεια...