ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού: Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Σουηδία και Ισπανία

Εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού: Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Σουηδία και Ισπανία

Ένα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, καταγράφηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για «ένα μεμονωμένο κρούσμα» σε έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας. Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη παίρνουν αυστηρά ταξιδωτικά μέτρα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διάδοση του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

 

«Δεν ήταν κάτι αναπάντεχο. Ξέρουμε ότι αυτή η παραλλαγή κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο και μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας στη Σουηδία.
Τέσσερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στην Ισπανία

 

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Παραμένουν οι περιορισμοί σε επιβάτες από τη Βρετανία -36 θετικοί οδηγοί φορτηγών στο Ντόβερ

Νωρίτερα σήμερα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Πρόκειται για πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα από τη Βρετανία ή είχαν στενές επαφές με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή. Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός νεαρού που έφτασε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη.

Πιστεύεται ότι και ο νεαρός έχει μολυνθεί, όμως οι αρχές περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ για να επιβεβαιώσουν την εικασία τους. Το τέταρτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που έφτασε στη Μαδρίτη στις 20 Δεκεμβρίου, με άλλη πτήση.

«Οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ξέρουμε ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα», εξήγησε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

 

 

Αυξάνονται οι χώρες που έχουν εντοπίσει κρούσμα της μετάλλαξης
Πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από αυτήν τη μετάλλαξη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Λίβανο.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, η Ιρλανδία επιβεβαίωσε ότι κυκλοφορεί στη χώρα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού η οποία εμφανίστηκε στη Βρετανία και οδήγησε σε αλλεπάλληλες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από πολλές χώρες του κόσμου.

Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανακοίνωσε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το μολυσμένο άτομο, το οποίο πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς, εξετάσθηκε και βρέθηκε θετικό κατά την άφιξή του.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ (SSI), η αρχή για τις μολυσματικές ασθένειες της Δανίας, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, πως 33 περιστατικά της νέας μετάλλαξης, βρέθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό που διενεργήθηκαν στο διάστημα 14 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου.

 

Κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού και στο Ισραήλ
Το Ισραήλ με τη σειρά του, εντόπισε τέσσερα κρούσματα της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

 

Τα τρία από τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν πρόσωπα που επέστρεψαν στο Ισραήλ από την Αγγλία και τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο. Για το τέταρτο κρούσμα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Πηγή: iefimerida