ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες; Μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς καβγάδες;

Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες; Μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς καβγάδες;

Το στερεότυπο θέλει τους σκύλους και τις γάτες αιώνιους εχθρούς. Είναι όμως αυτή η φυσική τάξη των πραγμάτων ή η έχθρα μπορεί να εξελιχθεί σε φιλία; Ένας ειδικός απαντά.

 

Οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες και οι γάτες ανατριχιάζουν στη θέα ενός σκύλου από τις απαρχές του κόσμου; Η έχθρα τους είναι ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο ή μπορεί να αποφευχθεί; Υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν αρμονικά αυτά τα είδη στο ίδιο σπίτι; Ένας ειδικός έχει όλες τις απαντήσεις.

 

Ο Δρ. Χεσούς Αραμέντι, κτηνίατρος, απαντά στο Reader’s Digest ότι «κάποια σκυλιά έχουν την έμφυτη τάση να κυνηγούν γάτες». Όπως εξηγεί, πολλές φυλές τους διαθέτουν κυνηγετικά ένστικτα, που έχουν κληρονομήσει από τους μακρινούς συγγενείς τους, τους λύκους. Πιο έντονο είναι το φαινόμενο σε ράτσες όπως οι Ποιμενικοί, τα Ριτρίβερ και τα Πόιντερ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά ωστόσο δεν συνδέεται με μια έμφυτη έχθρα προς τις γάτες: το ίδιο ένστικτο μπορεί να πυροδοτήσουν σε έναν σκύλο και άλλα μικροσκοπικά και γρήγορα πλάσματα, όπως σκίουροι και κουνέλια.

 

Ο σκύλος που έγινε αρνάκι

 

Ο ίδιος μάς διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στα δύο είδη είναι μεν δύσκολη, αλλά εφικτή. Μπορούμε να ανακατευθύνουμε το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου μας προς παιχνίδια και όχι ζωντανά πλάσματα – ιδανικά, σε συνεργασία με κάποιον εκπαιδευτή ή άλλο ειδικό στη συμπεριφορά ζώων. «Ίσως δεν είναι εύκολο για τον σκύλο να ξεπεράσει την τάση του να κυνηγάει γάτες και άλλα ζώα, αλλά με βοήθεια και εκπαίδευση μπορείτε να το διαχειριστείτε» υποστηρίζει ο Δρ. Αραμέντι.

 

Και τι γίνεται αν έχουμε και σκύλο και γάτα; Η συμβουλή που δίνει ο κτηνίατρος είναι να αναλάβουμε δράση όσο γίνεται νωρίτερα. Δεν είναι μόνο θέμα ηρεμίας στο σπίτι, αλλά και ασφάλειας των κατοικίδιων αφού, όπως προειδοποιεί ο ίδιος: «Αν ο σκύλος βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τη γάτα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους καυγάδες και τραυματισμούς».

 

Καταρχάς, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τα δύο ζώα όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να τα χωρίζουμε προτού «ανάψουν» τα αίματα. Ας δοκιμάσουμε επίσης να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο επιβραβεύοντάς τον με μια λιχουδιά κάθε φορά που υπακούει στην εντολή «Μείνε».

 

Τα καλά νέα, αν σκέφτεστε τώρα να υιοθετήσετε κατοικίδιο, κάποιες φυλές σκύλων συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα με γάτες και το αντίστροφο. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον κτηνίατρο για τις πιο «ειρηνικές» ράτσες και αφού επιλέξετε, φέρτε τα δύο ζώα σιγά σιγά σε επαφή, ώστε το ένα να εξοικειωθεί σταδιακά με την παρουσία του άλλου. Ο ίδιος κανόνας άλλωστε ισχύει ακόμα και για δύο κατοικίδια ζώα του ίδιου είδους που συναντιούνται για πρώτη φορά.

 

sputniknews