ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Γιατί πολλοί δυσκολεύονται να πάνε σε ψυχολόγο;

Γιατί πολλοί δυσκολεύονται να πάνε σε ψυχολόγο;

 

Όταν προκύπτει κάποιο σωματικό πρόβλημα ή ασθένεια, κανείς δεν διστάζει να πάει στον γιατρό. Αν τα δόντια σας πονάνε, θα πάτε στον οδοντίατρο, ενώ, αν θέλετε καλύτερη σωματική υγεία και ευεξία, θα επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο.

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, όλο και περισσότεροι αφιερώνουν τον χρόνο και τα χρήματα, ώστε να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση και εμφάνιση, πηγαίνοντας σε γυμναστήρια. Γιατί κάποιοι δυσκολεύονται, όμως, να κάνουν το ίδιο και για την ψυχική τους υγεία; Γιατί είναι τόσο δύσκολη η απόφαση να πας σε ψυχολόγο;

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εμάς αντιμετωπίζουν κάποια συναισθηματική δυσφορία, χωρίς να γνωρίζουν από που προέρχεται και πως μπορούν να το βελτιώσουν. Γνωρίζουν ότι οι ψυχολόγοι υπάρχουν, αλλά δεν είναι σίγουροι για το τι πρόκειται να συμβεί, αν πάνε. Άλλοι, πάλι, γνωρίζουν τα ευεργετικά οφέλη της ψυχοθεραπείας, αλλά εξακολουθούν να μη θέλουν να επωφεληθούν από αυτήν. Ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τους περισσότερους ανθρώπους να μάθουν για τον εσωτερικό τους κόσμο; Το θεωρούν ακόμη ταμπού; Ας δούμε.

Κοινωνικό στίγμα

Σήμερα, η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τον ψυχολόγο είναι πολύ πιο ανοιχτός και διαφορετικός απ’ ότι παλιότερα. Σίγουρα, οι άνθρωποι είναι περισσότερο ανοιχτόμυαλοι στην ιδέα του να αναζητήσει κάποιος ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη ένα μικρό στίγμα στον όρο και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι μόνο «τρελοί άνθρωποι» πηγαίνουν σε ψυχολόγο. Στα μάτια τους, μόνο όσοι έχουν ψυχικές ασθένειες, επισκέπτονται ψυχολόγους.

Έτσι, πολλοί, ενώ νιώθουν ότι χρειάζονται βοήθεια, αρνούνται, πεισματικά, να κάνουν ψυχοθεραπεία, καθώς φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν. Το να πάνε σε ψυχολόγο σημαίνει, αυτόματα, ότι παραδέχονται πως κάτι δεν πάει καλά μέσα τους και ότι έχουν υποστεί κάποια «ζημιά», το οποίο τους κάνει να ντρέπονται.

Στην πραγματικότητα, όμως, η ψυχοθεραπεία είναι ένα εργαλείο που σας βοηθάει, σημαντικά, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να διαχειριστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ευεργετική για όλους. Επιπλέον, μπορεί να σας διδάξει να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και να επιτυγχάνετε μεγαλύτερη ισορροπία και εσωτερική ευεξία. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια βαριά ψυχική ασθένεια για να αναζητήσετε ψυχολόγο. Ακόμα και αν θέλετε κάποιον να μιλήσετε, ώστε να ανακουφίζεστε από το άγχος της καθημερινότητας, είναι πολύ σημαντικό. Όσοι έχουν το θάρρος να αναπτυχθούν σε προσωπικό επίπεδο με τη βοήθεια ενός επαγγελματία θα πρέπει να είναι περήφανοι.

 

 

 

 

Φόβος

Ο φόβος είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο να επισκεφθείτε ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, αλλά και να προχωρήσετε, γενικά, σε πολλούς τομείς της ζωή σας. Πολλοί φοβούνται μήπως ο ψυχολόγος τους διαγνώσει με κάτι το οποίο δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν. Ο φόβος να αντιμετωπίσουν τους εσωτερικούς τους δαίμονες και η αναβίωση παλιών τραυμάτων είναι δύσκολη υπόθεση. Όπως και η αυτογνωσία είναι δύσκολη. Δεν αντέχουν όλοι την αλήθεια για τον εαυτό τους, γι’ αυτό και προτιμούν να ζουν στη «φούσκα» τους. Έτσι, όμως, δεν θα μπορούν ποτέ να είναι ευτυχισμένοι και να βρίσκονται σε ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις. Το να εμβαθύνετε στα πιο σκοτεινά επίπεδα του εαυτού σας, είναι τρομαχτικό. Πιο τρομαχτικό, όμως είναι, να προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον αληθινό σας εαυτό. Πρέπει να μάθετε ποιοι είστε, ώστε να αναπτυχτείτε. Αυτό θα σας απελευθερώσει.

Τραυματικές εμπειρίες

Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι άσκοπη, καθώς έχουν ακούσει ιστορίες «τρόμου» από άλλους. Ίσως να έχουν φίλους ή γνωστούς που πήγαν σε ψυχολόγο και είχαν «κακά» αποτελέσματα, δεν έμειναν ικανοποιημένοι ή αισθάνονταν πολύ χειρότερα ψυχολογικά, μετά τη συνεδρία, απ’ ότι πριν. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καλό να αναλύσετε την κατάσταση, ώστε να μάθετε τι πήγε στραβά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Από τη μία είναι πιθανό, το άτομο που πήγε στον ψυχολόγο να είχε διαφορετικές προσδοκίες από τη θεραπευτική διαδικασία. Ο ψυχολόγος είναι ένας οδηγός, που βρίσκεται πάντα δίπλα σας και σας βοηθάει να προχωράτε μπροστά. Εσείς οι ίδιοι, όμως, είστε αυτοί που πρέπει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της θεραπείας. Θέλει υπομονή και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Επομένως, μην απογοητεύεστε από νωρίς, αν δείτε ότι δεν λειτουργεί η ψυχοθεραπεία. Δώστε χρόνο και ενημερωθείτε για το τι κάνει ένας ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, ώστε να μη τα περιμένετε όλα από εκείνον.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί το άτομο που μάθατε ότι είχε αρνητική εμπειρία, να μην ταίριαζε ή να μην έκανε «κλικ» με τον ψυχολόγο στον οποίο πήγε. Μπορεί η μεθοδολογία και ο τρόπος που διεξαγόταν η θεραπεία να μην ταίριαζε στις ανάγκες του ατόμου αυτού. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, οπότε είναι σημαντικό να ξέρετε ότι έχετε τον έλεγχο του θεραπευτικού σας ταξιδιού. Εάν δε σας αρέσει ο ψυχολόγος που βλέπετε, μπορείτε, ελεύθερα, να τον αλλάξετε, μέχρι να βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει. Η διακοπή της ψυχοθεραπείας τελείως, όμως, δεν είναι η λύση.

 

 

Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι βασικοί λόγοι που κάποιος δεν θέλει να κάνει ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος που βασίζεται σε όλους τους παραπάνω και είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο: η αντίστασή σας. Γνωρίζετε τι είναι καλό για εσάς και, όμως, εξακολουθείτε να αντιστέκεστε και να κάνετε το πρώτο βήμα.

Ο άνθρωπος είναι ένα ον της συνήθειας και δυσκολεύεται να βγει από τη ζώνη άνεσής του. Η αλλαγή και η αβεβαιότητα τον τρομάζει. Εάν νιώθετε ότι αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μη διστάσετε να πάτε αντίθετα σε αυτό. Μην αφήσετε τους ασυνείδητους φόβους σας να σας εμποδίσουν να εξελιχθείτε. Αντιμετωπίστε τους και επενδύστε στον εαυτό σας. Η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.