ΔΕΙΤΕ...
Home / Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ / ΝΕΑ / H γιαγιά Αμαλία που πάντα φιλεύει περαστικούς από το χωριό της

H γιαγιά Αμαλία που πάντα φιλεύει περαστικούς από το χωριό της

 

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Η γιαγιά Αμαλία στα 91 της χρόνια μπορεί να έχει μια πλέον πιο δύσκολη καθημερινότητα, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την αλύγιστη όρεξη της για ζωή. Την σταθερή της διάθεση να φροντίσει όσο μπορεί ανθρώπους γύρω της και να χαρεί όσο μπορεί παιδιά και εγγόνια στις λίγες επισκέψεις που έχει. Όπως επίσης να φιλέψει με ότι έχει τους διάφορους περαστικούς στο χωριό της που σταματούν για λίγο έξω από το σπιτικό της. Τώρα μάλιστα που είναι βαρύς χειμώνας, πάντα έχει μερικές πατάτες οφτές στη ξυλόσομπα της να περιμένουν ζεστές όποιους τυχερούς βρεθούν εκεί στην Αυλή Ηρακλείου!

Το χαμόγελο χαμόγελο μα και οι κακουχίες πραγματικές. Η γιαγιά Αμαλία είχε να διηγηθεί ιστορίες δυσκολιών, επιμονής για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και απλές στιγμές καθημερινότητας στο χωριό. Τότε που η εποχή ήταν εντελώς διαφορετική και απαιτούσε από τους ντόπιους αντοχή, εργατικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Τότε δεν είχαν τις ευκολίες της σημερινής ζωής, αλλά όποιος δούλευε όπως αναφέρει και η γιαγιά Αμαλία, δεν φοβούταν πως δεν θα έχει όσα έπρεπε στο σπίτι του για εκείνον και τα παιδιά του.

Παρακολουθήστε όσα λέει με νοσταλγία αλλά και παράπονο η γιαγιά. Για την μακρινή περίοδο που μάζευε χοχλιούς μέρα και νύχτα για να ταΐσει τα παιδιά της, που μοχθούσαν στους αγρούς για να βγει το μεροκάματο με το σύζυγο όπως και το ότι έφτασε 80 ετών για να δει με τα μάτια της τη θάλασσα της Κρήτης!

Η συγκίνηση που προκαλούν αυτές οι στιγμές δεν περιγράφεται. Μέσα σε λίγα λεπτά, άνθρωποι που έχουν ζήσει πολλές δεκαετίες και πλέον αναπολούν, μας προσφέρουν μηνύματα πολύτιμα για το τι έχει πραγματικά αξία. Τι πρέπει να μην ξεχνάμε μέσα στην γρήγορα καθημερινότητα μας και φυσικά πόσο σημαντικό είναι να τους προσφέρουμε με την σειρά μας μια ευκαιρία για κουβέντα. Εκείνοι όπως μπορείτε να καταλάβετε από το βίντεο, είναι πάντα έτοιμοι να μας υποδεχθούν και να μας φιλέψουν ότι έχουν…

Δείτε το βίντεο και πολλές ακόμη εξαιρετικές προσωπογραφίες στο youtube κανάλι του Νίκου Κικάκη Θύμηση και νοσταλγία περπατώντας στα χωριά: