ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Η ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO

Η ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO

Στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναμένεται να συμπεριληφθεί το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, καθώς ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει κινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παναγία Σουμελά βρίσκεται ήδη από το 2000 στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

 

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των εργασιών, που πραγματοποιούνται εδώ και πέντε χρόνια, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην όλη διαδικασία. Άλλωστε, και το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά είναι πλέον θέμα χρόνου και πιθανότατα αναμένεται στο τέλος του μήνα, παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Τα έργα που έχουν πλέον ολοκληρωθεί περιλάμβαναν γεωλογικές και γεωτεχνικές παρεμβάσεις, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία Σουμελά. Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων βράχων έχουν ήδη απομακρυνθεί, ενώ ειδικοί αναρριχητές έκαναν στερεώσεις με συρμάτινα πλέγματα.

 

 

Μάλιστα, οι αναρριχητές έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα εντυπωσιακά βίντεο από τις εργασίες αποκατάστασης στη συγκεκριμένη μονή. Σε αυτά φαίνεται το δύσκολο έργο της στερέωσης των βράχων, που απειλούσαν το μνημείο, υπό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενός βαρύ χειμώνα στην Τραπεζούντα.

 

Δείτε τα βίντεο:

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

 

 

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής της Παναγίας Σουμελά δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με μία άποψη η μονή ιδρύθηκε τα τέλη του 4ου αιώνα στο όρος Μελά της Τραπεζούντας και ιδρυτές θεωρούνται δύο καλόγεροι από την Αθήνα, ο Βαρνάβας και ο Σωφρόνιος, που πήγαν στον Πόντο παρακινημένοι από ένα όνειρο που είδαν. Μάλιστα, η εικόνα που τοποθέτησαν στη μονή οι δύο καλόγεροι ήταν ζωγραφισμένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά και βρισκόταν προηγουμένως στην Αθήνα, γι’ αυτό και η αρχική της ονομασία, ήταν Παναγία Αθηνιώτισσα.

 

Μετά το 1923 και το διωγμό των Ελλήνων από την περιοχή, οι Τούρκοι πήραν τα χειρόγραφα και τα ιερά κειμήλια της μονής. Για ένα διάστημα η μονή έγινε καταφύγιο λαθρεμπόρων, τα δε ξύλινα τμήματά της πυρπολήθηκαν το 1930. Από τα κειμήλια του μοναστηριού τελικά σώθηκαν τρία που θεωρούνται τα πιο σπουδαία: η περίφημη εικόνα της Παναγίας, ο σταυρός που δώρησε στη μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ΄ (1390-1417) και το ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου. Τα είχαν κρύψει σε παρακείμενη της μονής περιοχή οι καλόγεροι μετά την αναχώρησή τους το 1924. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με γράμμα του προς τον Ισμέτ Ινονού, πρωθυπουργό τότε της Τουρκίας, πέτυχε να δοθεί άδεια στον ιερομόναχο Αμβρόσιο Σουμελιώτη να πάει στη μονή, να βρει τα κειμήλια και να τα φέρει στο Βυζαντινό Μουσείο. Το 1951 οι Πόντιοι μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βυζαντινό Μουσείο στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που ανιστορήθηκε στις πλαγιές του Βερμίου.

 

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr & pontos-news