ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Η στιγμή που θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει νόημα στη φίλη της μέσα από βιντεοκλήση (βίντεο)

Η στιγμή που θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει νόημα στη φίλη της μέσα από βιντεοκλήση (βίντεο)

Μιλούσαν για συνταγές και, ενώ ο άντρας της βρισκόταν στο δωμάτιο, έκανε αυτό το σήμα με το χέρι της – Η φίλη της κατάλαβε και αμέσως πάγωσε…

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η βιντεοκλήση δύο γυναικών, στη διάρκεια της οποίας φαίνεται να μιλούν για μία συνταγή για banana bread. Το βίντεο δείχνει, στην πραγματικότητα, πώς ένα θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης μπορεί να ζητήσει βοήθεια χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη χειρονομία, για να μην το καταλάβει ο δράστης.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο η μία γυναίκα ρωτάει την άλλη για τη συνταγή. Η γυναίκα αρχίζει να εξηγεί πώς την έκανε με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Λίγο αργότερα, η πρώτη γυναίκα κάνει μια χειρονομία που κάνει τη φίλη της να παγώσει.

 

 

 

 

Αν και το βίντεο είναι διαφήμιση και όχι αληθινό περιστατικό, σίγουρα φανερώνει τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά. Η χειρονομία που βλέπουμε στο βίντεο βοηθά τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια αθόρυβα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Signal For Help

signal for help

Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που απαιτούνται λόγω τη πανδημίας του κορωνοϊού καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για όσους κινδυνεύουν από ενδοοικογενειακή βία να ζητήσουν βοήθεια με ασφάλεια. Το “Signal for Help” είναι ένα απλό σημάδι που γίνεται με το ένα χέρι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σε μια βιντεοκλήση. Μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να δείξει σιωπηλά ότι χρειάζεται βοήθεια.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τέτοιου είδους καταστάσεις (όπως είναι το lockdown) μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της φυλετικής βίας. Οι οδηγίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την απομόνωση στο σπίτι μπορεί, δυστυχώς, να αυξήσουν τον κίνδυνο για άτομα σε προβληματικές σχέσεις.

Το Signal for Help είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Μερικά άτομα όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις και θα πρέπει να βρουν άλλες υπηρεσίες ή προγράμματα για να βοηθηθούν σε μία επικίνδυνη κατάσταση στο σπίτι.

Το Signal for Help ξεκίνησε από το Canadian Women’s Foundation με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙΤΕ

 

 

 

 

Εάν δείτε κάποιον να χρησιμοποιεί το σήμα για βοήθεια, επικοινωνήστε με το άτομο για να μάθετε τι χρειάζεται και τι θέλει να κάνετε.

Τρόποι για να επικοινωνήσετε με ασφάλεια

 

 

 

  • Καλέστε στο τηλέφωνο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με “ναι” ή “όχι”. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος ακούει. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να καλέσετε την αστυνομία.
  • Χρησιμοποιήστε μία άλλη μορφή επικοινωνίας, όπως είναι το SMS, τα social media, ή το email και κάντε γενικές ερωτήσεις. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί τη συσκευή ή τους λογαριασμούς του ατόμου που θέλει βοήθεια. Μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει ή αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Ζητήστε βοήθεια

 

 

 

  • Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει άμεσα, καλέστε το 100 ή τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, φωτιά, ασθενοφόρο).
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900

Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

 

 

 

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900