ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / ΗΠΑ: Xάκερ επιχείρησε να δηλητηριάσει ολόκληρη πόλη μέσω του συστήματος ύδρευσης

ΗΠΑ: Xάκερ επιχείρησε να δηλητηριάσει ολόκληρη πόλη μέσω του συστήματος ύδρευσης

Παρά… τρίχα, ένας χάκερ θα δηλητηρίαζε μία ολόκληρη πόλη στη Φλόριντα.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης της περιοχής, επιχειρώντας στη συνέχεια να το μολύνει με δηλητήριο.

 

Ο χάκερ -για τον οποίο οι αρχές δεν ξέρουν εάν είναι Αμερικανός ή ξένος- κατάφερε να αυξήσει την περιεκτικότητα του νερού σε υδροξείδιο του νατρίου, μια ένωση που χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να ελέγξει την οξύτητα σε νερού, αλλά σε μεγάλες ποσότητες γίνεται τοξική και επικίνδυνη.

 

 

Ωστόσο, ένας εργαζόμενος αντιλήφθηκε εγκαίρως την παρέμβαση του χάκερ και αντέστρεψε τη διαδικασία.

Η δεξαμενή ύδρευσης του Όλντμαρ, στην οποία επιτέθηκε ο χάκερ, όπως αναφέρει το BBC, χρησιμοποιείται για την παροχή νερού σε πάνω από 15.000 κατοίκους της περιοχής.

 

Ο εργαζόμενος υποστήριξε ότι μια πρώτη απόπειρα παρέμβασης στο σύστημα ύδρευσης είχε γίνει το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος πίστεψε ότι οφειλόταν σε κάποιο λάθος.

Όμως, εντός της ημέρας, ο χάκερ κατάφερε να αυξήσει την περιεκτικότητα του νερού σε υδροξείδιο του νατρίου από τις 100 δόσεις ανά εκατομμύριο στις 11.100 (δόσεις ανά εκατομμύρια).

 

Συνήθως, η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σε υγρά καθαριστικά σωλήνων και είναι ιδιαίτερα διαβρωτική.

Όμως, στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια, προσωρινή απώλεια των μαλλιών, βλάβες στο στόμα, στο στομάχι και το λαιμό, αλλά και εμετό, διάρροια και ναυτία.

 

 

Ευτυχώς, η έγκαιρη παρέμβαση του εργαζομένου πρόλαβε τις καταστροφικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει η κυβερνοεπίθεση.

Όπως επισημαίνει το BBC, η πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης μέσω υπολογιστών έχει προσωρινά απενεργοποιηθεί.

 

Πηγή: protothema.gr