ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Καλοκαίρι 2020: Τρεις διαδρομές με το αυτοκίνητο για διακοπές στην Ελλάδα που θα θυμάστε πάντα!

Καλοκαίρι 2020: Τρεις διαδρομές με το αυτοκίνητο για διακοπές στην Ελλάδα που θα θυμάστε πάντα!

Το έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές, που το έχουμε εμπεδώσει για τα καλά: Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Το «διαφορετικό», μπορεί να γίνει όμως και εξαιρετικά ενδιαφέρον – κι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε!

 

Φέτος λοιπόν, επιλέγουμε διακοπές με το αυτοκίνητο στην Ελλάδα: Γνωρίζουμε τα μέρη της πατρίδας μας, απολαμβάνουμε το αυτοκίνητό μας και διασκεδάζουμε «διαφορετικά». Στο άρθρο αυτό προτείνουμε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για αυτοκίνητο στην Ελλάδα, με αφετηρία την Αθήνα, για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

 

  1. Αθήνα – Αγόριανη Παρνασσού – Δελφοί – Γαλαξίδι – Ναύπακτος

 

Μια διαδρομή που συνδυάζει τη δροσιά του βουνού, την αρχαία ιστορία και τη θάλασσα, σε μια περιοχή που κρατάει ανέπαφη την αυθεντικότητά της. Ξεκινώντας από την Αθήνα, οδηγούμε περίπου 2,5 ώρες ως την Αγόριανη στον Παρνασσό. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, με έναν πολύ εντυπωσιακό καταρράκτη, λίγα μέτρα από τους πλατάνους και τη βρύση της πλατείας με τις παραδοσιακές ταβέρνες. Το χωριό επισήμως ονομάζεται Επτάλοφος και για να φτάσουμε ως εκεί ακολουθούμε μια πολύ εντυπωσιακή ανηφορική διαδρομή στα τελευταία χιλιόμετρα. Κατηφορίζοντας, κατευθυνόμαστε προς Δελφούς, κάνοντας τον γύρο του Παρνασσού για 37 χιλιόμετρα περίπου. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο με την τόσο σπουδαία ιστορία είναι επιβεβλημένη για μικρούς και μεγάλους, ακόμα και αν πρόκειται για πολλοστή φορά. Η διαδρομή συνεχίζεται με κατεύθυνση προς τη θάλασσα για περίπου 30 χιλιόμετρα ακόμα, προς το γραφικό Γαλαξίδι, τη ναυτική πολιτεία της Στερεάς Ελλάδας, με τα καπετανόσπιτα και τις περίφημες εκκλησίες. Στο εξής και μέχρι τον τελικό μας προορισμό, οδηγούμε παραθαλάσσια, στον επαρχιακό δρόμο που διασχίζει τη Φωκίδα και περνώντας όλες τις παραλίες της περιοχής που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, καταλήγουμε στο βενετσιάνικο κάστρο της Ναυπάκτου, μετά από περίπου 65 χιλιόμετρα ακόμα.

g2

  1. Αθήνα – Μονεμβασιά – Γύθειο – Γερολιμένας – Καλαμάτα

 

Κατεβαίνουμε προς Πελοπόννησο και ακολουθούμε με το αυτοκίνητό μας μια διαδρομή με πρώτο σταθμό το κάστρο της Μονεμβασιάς, στην νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας. Η απόσταση είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, μέσω Σπάρτης. Το μεσαιωνικό κάστρο είναι πάντοτε εντυπωσιακό για περιήγηση και η ομορφιά του δύσκολα θα μας αφήσει ασυγκίνητους, όμως το road trip μας έχει και στη συνέχεια πανέμορφα μέρη της Ελλάδας για να δούμε. Ξεκινάμε λοιπόν για τον επόμενο προορισμό, που είναι το Γύθειο, μια παραθαλάσσια κωμόπολη του Λακωνικού κόλπου, σε μια απόσταση 65 χιλιομέτρων. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στην «είσοδο» της Λακωνικής Μάνης και για να φτάσουμε στο νοτιότερο σημείο, το Γερολιμένα, θα χρειαστεί να διανύσουμε μια υπέροχη διαδρομή 70 χιλιομέτρων μέσω Κότρωνα. Από τον Γερολιμένα φεύγουμε προς Καλαμάτα, για να απολαύσουμε μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων, μέσω Αρεόπολης αυτή τη φορά. Περνάμε σχεδόν από όλα τα ιστορικά χωριά με τα πέτρινα πυργόσπιτα της Μεσσηνιακής Μάνης, τη γραφική Καρδαμύλη και όλες τις υπέροχες παραλίες του Μεσσηνιακού κόλπου.

g3

  1. Γιάννενα – Μέτσοβο – Καλαμπάκα – Καστοριά – Φλώρινα – Πρέσπες

 

Φτάνουμε στα Γιάννενα εύκολα και άνετα είτε μέσω Ιονίας Οδού, αν έχουμε αφετηρία την Αθήνα (414 χλμ.) , είτε μέσω Εγνατίας από Θεσσαλονίκη (257 χλμ.). Η ίδια η πόλη έχει πάρα πολλά αξιοθέατα για να μας κρατήσει κι αφού τη γυρίσουμε, ξεκινάμε για Μέτσοβο, το ιστορικό, βλάχικο κεφαλοχώρι, πατρίδα ευεργετών και πολιτικών. Μετά από 52 χιλιόμετρα, με τη φύση να μας συναρπάζει, όπως και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά και βεβαίως οι τοπικές νοστιμιές. Από εκεί κατευθυνόμαστε στην Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά μοναστήρια στα Μετέωρα (60 χλμ.), πριν αλλάξουμε πορεία και τραβήξουμε βόρεια, προς Καστοριά, μια απόσταση 140 χλμ. Η γραφική πόλη που μοιάζει με νησί έτσι όπως είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο μέσα στη λίμνη, είναι ειδυλλιακή όλες τις εποχές του χρόνου. Επόμενος σταθμός μας στα 60 χιλιόμετρα η Φλώρινα και ακόμα 35 χλμ, δυτικά, οι Λίμνες των Πρεσπών. Μια αξέχαστη διαδρομή, μέσα στη φύση και το πράσινο της ελληνικής φύσης για να την απολαύσουμε με το αυτοκίνητό μας!

 

cnn.gr