Home / ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ

Ποια ήταν η ωραία παροιμία που μας έλεγε η καλή μας η δασκάλα στο σχολείο για την αποταμίευση; «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι», που σημαίνει… ότι να μην είμαστε ανυπόμονοι για να πετύχουμε τον οικονομικό μας στόχο.
Εμείς όμως φέραμε στην κουζίνα μας ένα σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα και είμαστε ανυπόμονοι πως θα συνδυαστούν, μιας και υπάρχουν πολλές προτάσεις για να «παντρέψεις» τα μαυρομάτικα.
Τα μαυρομάτικα στο χωριό μου, τα σπέρνανε στα σποροχώραφα που ήταν πλούσια εδάφη και χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για δημητριακά και όσπρια τα οποία είχαν πολύ καλή απόδοση.
Μου έλεγε ο παππούς μου ότι την άνοιξη, μετά το τέλος των βροχών κάνανε «καλουριά» το χωράφι. Ζευγάριζαν με το αλέτρι και με ζώα τουλάχιστον τρεις φορές το έδαφος για να κρατήσει την υγρασία, μιας και η καλλιέργεια ήταν άνυδρη, δηλαδή δεν ποτιζόταν.
Η σπορά γινόταν τέλος Μαΐου ή αρχές του καλοκαιριού που ανέβαινε η θερμοκρασία. Μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο έπαιρναν δροσερούς καρπούς, χλωρά φασόλια που τα έλεγαν αμπελοφάσουλα. Όταν αυτά μέστωναν, κυρίως τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, συνέλεγαν τον σπόρο μέσα από τον καρπό.
Ο καρπός αποθηκευόταν, αν ήταν πολύς μέσα σε «κουρουπάκια», μικρά πήλινα δοχεία ή σε βαμβακερούς σάκους για προστασία από την υγρασία. Μαζί με τον καρπό έβαζαν συνήθως δροσερά κλαδιά φασκομηλιάς για να μην «σκουληκιάσουν», δηλαδή να μην προσβληθούν από έντομα.
Είμαστε στην περίοδο της σαρακοστής, μια καλή σκέψη είναι να τα συνδυάσουμε με κάτι που σαρακοστιανό όπως… το χταπόδι.
Σας έχω πολλές φορές μιλήσει για τον πατέρα μου, που χρόνια και χρόνια ασχολείται με το ψάρεμα. Όποτε του ζήτησα κάτι δεν μου χάλασε χατίρι. Ένα χταπόδι φρέσκο ή στο ψυγείο, πάντα υπάρχει στο σπίτι.
Χρειαζόμαστε τις πρωτεΐνες και δεν θέλουμε τις πολλές θερμίδες εμείς οι νοικοκυρές. Τα μαυρομάτικα συνδυάζουν και τα δυό. Ακόμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, στα αμινοξέα, καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.
Από την άλλη πλευρά το χταπόδι έχει την λιγότερη χοληστερίνη από όλα τα θαλασσινά, πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν στην εκτέλεση ζωτικών λειτουργιών.
Πάμε λοιπόν να δούμε πόσο ωραία θα «παντρέψουμε» όσπριο με θαλασσινό, τα μαυρομάτικα με το χταπόδι.

Υλικά
1 μικρό χταπόδι ή μόνο τα πλοκάμια
500γρ. μαυρομάτικα φασόλια
Πιπέρια κόκκινη
Πιπέρια πράσινη
Μισό ματσάκι άνηθο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
6 λιαστές ντομάτες
1 κουταλάκι κάπαρη
150ml ξίδι
6 κουταλιές Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα μαυρομάτικα σε νερό για να μουλιάσουν.

Αφού έχουν φουσκώσει τα σουρώνουμε και σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ξεπλένουμε το χταπόδι μας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και νερό μέχρι να καλυφτεί. Το αφήνουμε να ψηθεί καλά για περίπου 45 λεπτά. Το αποσύρουμε από το νερό, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο ξύδι, ελαιόλαδο, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μαυρομάτικα και ψιλοκόβουμε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, πιπεριές, άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, λιαστή ντομάτα. Στο τέλος βάζουμε το χταποδάκι μας και την κάπαρη.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Είναι μια υπέροχη σαλάτα που εγώ θα πρότεινα να παίξετε με τα υλικά, μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις.