ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Νέα πρόκληση Ερντογάν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Νέα πρόκληση Ερντογάν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της 19ης Μαΐου 1919 για τον απανταχού ελληνισμό, υπενθύμισε πως είναι, αντίστοιχα, ημερομηνία χαράς για την Τουρκία

Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού -που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι.

Όλα αυτά συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

19 Μαΐου 1919: Η γενοκτονία των Ποντίων

Είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης, είναι μια Ημέρα Μνήμης, καθώς συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τότε που διαπράχθηκε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά των Ελλήνων.

Αυτή την ημέρα, κατά την οποία χιλιάδες μηνύματα στηλιτεύουν τις πρακτικές της Τουρκίας και σύσσωμη η ελληνική πολιτειακή ηγεσία καταθέτει τα δάκρυά της ως στεφάνι στα χιλιάδες θύματα των Ποντίων, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να στείλει μήνυμα… εθνικής εξύψωσης του τουρκικού λαού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της 19ης Μαΐου 1919 για τον απανταχού ελληνισμό, υπενθύμισε, σε μια κορύφωση της προκλητικότητας, πως είναι, αντίστοιχα, μια ημερομηνία χαράς για την Τουρκία λόγω της απόβασης του Ατατούρκ στη Σαμψούντα και της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα. Τότε, δηλαδή, που συντελέστηκε και η έναρξη της θηριωδίας κατά των Ποντίων.

«Το τουρκικό έθνος» -σύμφωνα με τον Ερντογάν- «από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να εξαλείψει όλες τις απειλές κατά της πατρίδας και της σημαίας με επιμονή, με θάρρος, με αποφασιστικότητα και με πίστη».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «οι νέοι αποτελούν την εγγύηση της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τους ζήτησε να μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές τις αξίες για τη σημαία και την πατρίδα που τους άφησαν οι πρόγονοί τους».

Σε ένα άλλο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, πάντα για την επέτειο της 19ης Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ιταμή πρόκλησή του, προτρέποντας τους νέους να μάθουν την αληθινή και ακριβοδίκαιη ιστορία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα εμπόδια και τις προδοσίες κατά της Τουρκίας στη σύγχρονη εποχή. «Η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα της ελευθερίας κατά της αιχμαλωσίας και της ελπίδας και του θάρρους απέναντι στον φόβο και την ηττοπάθεια. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθετε την ιστορία μας ακριβοδίκαια, με βάση την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, χωρίς αισθήματα έχθρας και φτηνής ρητορικής. Σε αυτό το ευλογημένο ταξίδι που ξεκινήσαμε στις 19 Μαΐου 1919 με το σύνθημα «Ανεξαρτησία ή Θάνατος», περπατάμε αποφασιστικά παρά τα εμπόδια, τα σαμποτάζ και τις προδοσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προφανώς, στα μήνυματά του, ο Τούρκος πρόεδρος «παρέλειψε» να πει πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε πλέον υιοθετήσει μια πολιτική αποχριστιανισμού της Μικράς Ασίας. Μια πρακτική η οποία είχε αρχίσει ήδη να βάφεται στο αίμα και οδήγησε μέχρι και τη Γενοκτονία στον Πόντο.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε την συνέχεια...