ΔΕΙΤΕ...
Home / Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ / ΝΕΑ / Ο Κρητικός κομάντο που κατέστρεψε 6 τουρκικά τανκς του “Αττίλα” (ΦΩΤΟ)

Ο Κρητικός κομάντο που κατέστρεψε 6 τουρκικά τανκς του “Αττίλα” (ΦΩΤΟ)

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 46 χρόνια πριν, έχει αφήσει τραγικά «σημάδια» στις ψυχές αλλά και στις ζωές των ανθρώπων μέχρι σήμερα. Υπήρξαν ήρωες που τιμήθηκαν για την προσπάθεια τους να κρατήσουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Υπήρξαν όμως και ήρωες που ο αγώνας τους δεν τιμήθηκε ποτέ.

 

Ένας εξ αυτών είναι ο Μανώλης Μπικάκης, ένας καταδρομέας από την Κρήτη, μόλις 20 χρονών που υπηρετούσε στην Α’ Μοίρα Καταδρομών στο Μάλελε Χανιών.

Κατά την τουρκική εισβολή, κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην Κύπρο χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, αφού η ενημέρωση που είχαν από τους αξιωματικούς ανέφερε ότι ο προορισμός των δύο αεροπλάνων που μετέφεραν τους καταδρομείς, ήταν η Ρόδος. Τελικά, έφτασαν στην Κύπρο κατά την 2η φάση της εισβολής, εκείνον τον «μαύρο» Αύγουστο.

Η επίλεκτη ομάδα του Μπικάκη, είχε σταλεί σε άγνωστη τοποθεσία στην Λευκωσία όπου οι εχθροί βομβάρδιζαν ανελέητα. Σε ανύποπτο χρόνο ο 20χρονος Μανώλης Μπικάκης, είχε μείνει με τον καταδρομέα Μπιχανάκη σε ένα ύψωμα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.

Οι δύο καταδρομείς χάθηκαν κατά την διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών της περιοχής, νομίζοντας νεκρό ο ένας τον άλλον.Ο Μπιχανάκης συναντώντας την υπόλοιπη μοίρα, ανέφερε τον «χαμό» του Μπικάκη.

Ο Μπικάκης είχε στην κατοχή του μόνο ένα Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως και 8 βλήματα. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ύψωμα, ενώ απέναντι του πλησίαζε μια Ίλη τουρκικών αρμάτων M48.

Μόνος, παρέα με το Πυροβόλο του, στάθηκε απέναντι τους και με το πρώτο βλήμα κατέστρεψε το πρώτο άρμα. Έγινε αμέσως αντιληπτός από τους εχθρούς. Σύρθηκε στο χώμα και με μια μακρινή βολή ακινητοποίησε και το δεύτερο άρμα. Υπήρξαν άλλες 4 εύστοχες βολές. Έτσι, εμποδίστηκε η εισβολή των εχθρών στο δυτικό μέρος προς την καρδιά της πρωτεύουσας.

Ο ηρωικός καταδρομέας, είχε άλλα δύο βλήματα. Όσοι τούρκοι στρατιώτες επέζησαν προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε ένα κτίριο. Χρησιμοποιώντας τα εναπομείναντα βλήματα, τους χτύπησε. O αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος.

Σε αντίξοες συνθήκες ο Μπικάκης έψαχνε την υπόλοιπη ομάδα, καταφέρνοντας να την εντοπίσει την 3η μέρα. Η ομάδα του επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εισβολή.

Η ιστορία λέει ότι ο Μανώλης Μπικάκης, ολομόναχος απέτρεψε την επέλαση των Τούρκων στην περιοχή η οποία στόχευε στην περικύκλωση της Λευκωσίας.  Ο διοικητής του συνέταξε αναφορά για παρασημοφόρηση στο ελληνικό κράτος , χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση. Δεν τιμήθηκε ποτέ για την προσφορά του και δεν διεκδίκησε τίποτα.

Το άδοξο τέλος ενός ήρωα…

20 χρόνια μετά τον αγώνα του ως καταδρομέας, βρίσκει τελικά το τέλος της ζωής του σε ένα τροχαίο δυστύχημα στον δρόμο Κορίνθου-Πατρών, αφήνοντας πίσω του σύζυγο και δύο παιδιά.