ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Οι “ανάσες” ρευστότητας στην οικονομία: Τι θα γίνει με επίδομα θέρμανσης, αναδρομικά και ενοίκια

Οι “ανάσες” ρευστότητας στην οικονομία: Τι θα γίνει με επίδομα θέρμανσης, αναδρομικά και ενοίκια

Ανάχωμα στην μεγέθυνση της ύφεσης επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία χρήματα που θα φτάσουν ή και θα υπερβούν τα 4 δις ευρώ.

 

Μέσα από τα επιδόματα, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την οικονομία και αποτρέψει μία ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι χριστουγεννιάτικη αγορά. Αποτελεί το διαβατήριο για να μπορέσει η οικονομία να αποφύγει τα χειρότερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν πρωθυπουργός ανακοίνωνε το lockdown δήλωσε ότι «η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα».

 

Την περίοδο των εορτών γίνεται τζίρος περί τα 3,5 δις ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, βασικός και ευσεβής στόχος είναι οι επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές τις ημέρες των γιορτών για να πάρουν τις ανάσες που θέλουν ώστε να κρατηθούν όρθιες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να σωθεί τζίρος στην περίοδο των εορτών τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

 

Ισχυρή ένεση 4 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σχεδιάζεται να έχει πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα σχεδόν 4 δισ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό το ποσό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Αποζημίωση έως 800 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, επιδοτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια που θα φθάνουν και στο 90% της δόσης, «δώρο» το 50% των κρατικών δανείων, δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, υποχρεωτικό κούρεμα 40% των ενοικίων, επιστροφή του 50% της ζημιάς που θα υποστούν τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνθέτουν το πακέτο τόνωσης της ρευστότητας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων που μοιράζεται ως εξής:

 

Εργαζόμενοι: Ποσό 890 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Όσοι μπουν σε αναστολή ολόκληρο τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ για τμήμα του Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Οι αναστολές Νοεμβρίου αφορούν μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως και 4 Νοεμβρίου. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα πληρωθούν από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Θα δοθεί ποσό 1 δισ. ευρώ μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το κριτήριο θα είναι η μείωση εσόδων στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Για να υπάρξει ένεση ρευστότητας, η μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% εκτός και αν η επιχείρηση έχει κλείσει με κρατική εντολή οπότε δεν θα απαιτείται ούτε αυτή η μεταβολή. Το 50% του ποσού δεν θα είναι επιστρεπτέο. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ακόμη και αν δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή ή δεν απασχολούν προσωπικό. Θα μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020. Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα δίδονται κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ αν πλήττονται και 2.000 ευρώ αν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Θα χορηγηθεί ποσό 700 εκατ. ευρώ μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό θα μοιραστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με μόνη διαφορά ότι θα λαμβάνεται υπόψη και η μεταβολή των εσόδων τον Νοέμβριο ώστε το χρήμα να φτάσει κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά αυτές τις ημέρες.
Πρόγραμμα Γέφυρα: Θα δοθεί στους δανειολήπτες ποσό 108 εκατ. ευρώ σε όλους εκείνους που πλήττονται από την πανδημία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μέσω του οποίου επιδοτείται έως και το 90% της δόσης δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Περισσότερες από 160.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Στα τέλη Νοεμβρίου το κράτος θα αρχίσει να «πληρώνει» έως και το 90% της δόσης του δανείου που συνδέεται με πρώτη κατοικία. Η αρχή γίνεται με τους συνεπείς δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. Για εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής η κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων θα αρχίσει να τρέχει μετά τη λήξη της αναστολής ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με την τράπεζα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του. Για εννέα μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος.

 

Αναδρομικά: Οι συνταξιούχοι ήδη έχουν λάβει ποσό 1,4 δις από τα αναδρομικά. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν τα χρήματα και οι κληρονόμοι, όλων εκείνων των συνταξιούχων που ήταν δικαιούχοι, αλλά πλέον δεν βρίσκονται στην ζωή. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 160 – 170 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 170.000 κληρονόμους που δικαιούνται αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ προκειμένου οι κληρονόμοι να υποβάλουν την αίτηση και να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσοι ιδιοκτήτες δουν τα ενοίκιά τους να μειώνονται υποχρεωτικά κατά 40%, θα δουν συνολικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά 30 εκατ. με την αποζημίωση στο 50% των «χαμένων» ενοικίων.
Επιδόματα ανεργίας: Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι για τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας που θα δοθούν σε όσους έχει λήξει ή θα λήξει το επίδομα τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Επιπλέον, περίπου 130.000 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στο Δεκέμβριο θα χορηγηθούν περί τα 90 εκατ. ευρώ τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης το οποίο θα λάβουν φέτος για πρώτη φορά όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης στα νοικοκυριά οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα χορηγηθεί επίδομα για αγορά καυσόξυλων και πέλλετ.

 

Τέλος προβλέπεται να «ένεση» ρευστότητας στις επιχειρήσεις που θα υπερβεί τα 323 εκατ. ευρώ που έκλεισαν με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι σε αναστολή συμβάσεων με το «πάγωμα» για τέσσερις μήνες, για τον Απρίλιο του 2021, της πληρωμής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

 

newsit.gr