ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / «Oταν ηττηθεί το ISIS θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα κάνουν σαν μην έχει συμβεί τίποτα». H συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έγινε σκλάβα του σεξ και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης…

«Oταν ηττηθεί το ISIS θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα κάνουν σαν μην έχει συμβεί τίποτα». H συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έγινε σκλάβα του σεξ και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης…

Βιάστηκε ομαδικά από άνδρες του ISIS μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της. Θύμα απαγωγής και σκλάβα του σεξ. Η θαρραλέα Γιαζίντι Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα δραπέτευσε και από τότε δεν έπαψε να αγωνίζεται για την ελευθερία των θυμάτων παράνομης διακίνησης. Ακτιβίστρια, πρέσβειρα του ΟΗΕ και από τις 5 Οκτωβρίου 2018 κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο το μοιράστηκε μαζί με τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε. Και οι δύο αφιέρωσαν το βραβείο τους στις γυναίκες. «Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις….

Γεννήθηκε στο χωριό Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ. Μεγάλωσε μαζί με τους γονείς της, που ήταν αγρότες και μέλη της εθνοθρησκευτικής ομάδας Γεζίντι, και τα αδέλφια της. Λάτρευε την ιστορία, ενώ όνειρο της όταν ήταν μαθήτρια ήταν να γίνει δασκάλα. Στην τηλεόραση παρακολουθούσε συχνά «τρομακτικές εικόνες», όπως τις έχει χαρακτηρίσει σε συνέντευξη της. Ήταν πολεμιστές του ISIS που διέπρατταν εγκλήματα. Σύντομα η φρίκη της τηλεόρασης ζωντάνεψε μπροστά της. ‘Ηταν 15 Αυγούστου 2014 όταν δυνάμεις του ISIS επιτέθηκαν στο χωριό, που μεγάλωσε. Οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους διέταξαν όλους να κατευθυνθούν στο σχολείο, που υπήρχε στα προάστια της πόλης. Ήταν διασκορπισμένοι παντού, πολλοί από αυτούς φορούσαν μάσκες, ενώ όλοι τους μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες….

Τους διαχώρισαν σε άντρες και σε γυναίκες. Η Νάντια μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες τοποθετήθηκαν στο δεύτερο όροφο του κτιρίου. Πρώτα εκτέλεσαν σε μία ώρα 312 άνδρες. Ανάμεσα τους ήταν έξι από τα αδέρφια της. Η Νάντια ήταν μπροστά στη δολοφονία τους, μάρτυρας της εκτέλεσης τους: «Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη» Οδήγησαν τις νεαρές γυναίκες, που θεωρούσαν θελκτικές στη Μοσούλη και στη Συρία, εκεί όπου βρίσκονταν τα στρατόπεδά τους. Κάθε μέρα τις πουλούσαν ως σκλάβες σε άνδρες του Daesh, είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Η Νάντια εξιστόρησε με λεπτομέρειες τη φρίκη που έζησε:…

Σε όλη τη διάρκεια της φρικιαστικής εμπειρίας της έκλαιγε σπαρακτικά. Για 3 μήνες ήταν θύμα απαγωγής και σκλάβα του σεξ του ISIS, μέχρι που κατάφερε να δραπετεύσει με κινηματογραφικό τρόπο. Άρχισε να τρέχει από το χώρο που την κρατούσε ένας από τους αρχηγούς της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Χαντί Σελμίν. Τον Νοέμβριο του 2014 στην πρώτη της προσπάθεια δεν τα κατάφερε. Πιάστηκε από έναν φρουρό και τιμωρήθηκε. Πουλήθηκε για άλλη μία φορά. Η μάχη για την ελευθερία της έγινε ακόμη πιο δυνατή. Κατάφερε να δραπετεύσει μετά από 3 ημέρες και φτάσει σε ένα μικρό σπίτι. Εκεί βρήκε τους σωτήρες της. Της έφτιαξαν ψεύτικη ταυτότητα και έτσι ήταν έτοιμη να ταξιδέψει και φύγει μακριά. Βρέθηκε σε περιοχές ανάμεσα στο Ιράκ και στη Συρία. Εκεί έζησε το θαύμα. Είδε μπροστά της ζωντανό, ένα από τα αδέρφια της που είχαν επιζήσει. Κατέφυγε στη Γερμανία, όπου της δόθηκε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Ένα χρόνο αργότερα η νεαρή επιζήσασα βασανιστηρίων από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους έγινε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων. Από τη θέση της προσπάθησε να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών. «Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξηγούσε τότε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό». Η νεαρή ακτιβίστρια εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία έκρινε ότι το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει….

Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα είναι μέλος της εθνοθρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι, η οποία είναι κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές. Η πλειοψηφία τους κατοικεί στο βόρειο Ιράκ, στην πόλη Σιντζάρ ενώ υπάρχουν και άλλες κοινότητες τους στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλος αριθμός τους έχει μεταναστεύσει στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, όπου η κοινότητα τους αριθμεί 40.000 άτομα. Η θρησκεία τους θεωρείται ως ένα θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει ζωροαστρικά και ισλαμικά στοιχεία….

Το σύμβολο αντίστασης αντίστασης των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες βρέθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016. Είχε επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, είδε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και εκεί μίλησε με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δέχθηκε ακόμη τα συγχαρητήρια του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ένα σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου»….