Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Πιάστηκε η συμμορία που φορούσε μάσκες και «χτυπούσε» κοσμηματοπωλεία

Πιάστηκε η συμμορία που φορούσε μάσκες και «χτυπούσε» κοσμηματοπωλεία

Περισσότερες από 800.000 ευρώ είχε αποκομίσει μία πενταμελής σπείρα αδίστακτων κακοποιών με Kalashnikov που, με έδρα το Ζεφύρι στη Δυτική Αττική, «χτυπούσαν» κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνέλεγαν εδώ και καιρό στοιχεία για τη δράση της συμμορίας. Την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου αποφασίστηκε να γίνει συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Εξάρχεια) και στη Φθιώτιδα, με τη συνδρομή ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΟΠΚΕ.

Συνελήφθησαν πέντε άτομα, τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, ηλικίας από 27 έως 35 ετών. Αρχηγός της συμμορίας ήταν ένας δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 70 ετών για ληστείες και κλοπές. Ανάμεσα στα κοσμηματοπωλεία που είχαν αδειάσει, είναι και αυτή στην οδό Πανεπιστημίου πριν από περίπου ένα μήνα, καθώς επίσης σε Χαλκίδα (27 Αυγούστου) και Τρίπολη (18 Σεπτεμβρίου).

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Το modus operandi της συμμορίας
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η συντονισμένη δράση των κακοποιών ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων. Από την ανάλυση και αξιολόγηση του προανακριτικού – πληροφοριακού υλικού και της μεθοδολογίας δράσης (modus operandi), εξιχνιάστηκαν συνολικά 13 περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις κλοπές σε οικίες, καθώς και ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού κατά την όποια οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Όσον αφορά τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνεται ότι τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο, όπου συγκεντρώνονταν για τον σχεδιασμό των δράσεων τους, οικία στην περιοχή του Ζεφυρίου. Παράλληλα, τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 33χρονος αλλοδαπός συλληφθείς (δραπέτης από κατάστημα κράτησης), ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και ο 29χρονος ημεδαπός ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό). Χαρακτηριστικά στοιχεία της καλά δομημένης δράσης τους και της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας κατά τη διάπραξη των ληστειών αποτελούν η χρήση:

– «βαρύ» οπλισμού (πολεμικών τυφεκίων τύπου kalashnikov και πιστολιών),

– κλεμμένων οχημάτων στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες, είτε οχημάτων φιλικών και συγγενικών τους προσώπων,

– κωδικών λέξεων οι οποίες είχαν προκαθορισμένη σημασία, ενώ

– παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν την χρήση κινητών τηλεφώνων.

Για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους. Μάλιστα, πέρα από τα συνήθη μέσα κάλυψης (π.χ. γυαλιά οράσεως – ηλίου, μαντήλια, κουκούλες, σκουφιά κ.α.), είχαν προμηθευτεί και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις θύρες ελεγχόμενης πρόσβασης. Επίσης χρησιμοποιούσαν κωδικούς επικοινωνίας όπως «ρόδα», που σήμαινε Ι.Χ. αυτοκίνητο, «oμίχλη» που σήμαινε Σύστημα Ασφαλείας Καπνού ενώ «σκεπή» ήταν τα σπίτια – καβάτζες της οργάνωσης.

Η σπείρα ήταν τόσο καλά οργανωμένη που είχαν προμηθευτεί ακόμα και μάσκες σιλικόνης για να μπορούν να περνούν από τις πόρτες ελεγχόμενης ασφάλειας κοσμηματοπωλείων.

Χτυπούσαν σε ομάδες 3 – 5 ατόμων

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως. Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή πολεμικών τυφεκίων και πιστολιών αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχεθήκαν:

– πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov,

– τέσσερα πιστόλια,

– κυνηγετική καραμπίνα,

– γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,

– χρηματικό ποσό 6.165 ευρώ,

– πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

– πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών,

– πλαστή Άδεια Διαμονής,

– ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας,

– ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης,

– ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου,

– μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης,

– πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων

– αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή τους σε άλλες περιπτώσεις ομοειδών εγκλημάτων.

Πηγή: reader.gr