ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Πώς έστησαν την κομπίνα με Κινέζους ακίνητα τα στελέχη της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

Πώς έστησαν την κομπίνα με Κινέζους ακίνητα τα στελέχη της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

Μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ μπορεί να φτάνει το μέγα εταιρικό σκάνδαλο με τη συμμετοχή ανώτατων διοικητικών στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην υπόθεση υπάρχει παλαιότερη εμπλοκή και άλλων συστημικών τραπεζών, οι οποίες ωστόσο μόλις διαπίστωσαν τις ασυνήθιστες συναλλαγές έδωσαν εντολή για τον τερματισμό τους.

Το ακριβές ύψος της απάτης θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχουν που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης –που στην ουσία αφορά την παράνομη εξαγωγή κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα- είναι ότι έχει επέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαϊκές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αρχικά είχε αποκτήσει μηχανήματα πιστωτικών καρτών, POS, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, μέσω των οποίων πλούσιοι Κινέζοι πελάτες του κ. Παπαευαγγέλου έκαναν αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, ωστόσο τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς αμέσως μόλις διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται ύποπτες συναλλαγές έδωσαν εντολή απενεργοποίησης των POS.

Τότε, ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo προσέγγισε τη Γενική Διευθύντρια Λιανική Τραπεζική και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυ Τζάκου, η οποία συμφώνησε η τράπεζα να του προμηθεύσει νέα POS.

Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο

Μέσω εταιρίας real estate που κατείχε ο κ. Παπαευαγγέλου, προσέγγισε πλούσιους Κινέζους πελάτες, στους οποίους παρουσίασε έναν «έξυπνο» τρόπο όχι απλά να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα, και μαζί τη χρυσή βίζα, αλλά και να μεταφέρουν και χιλιάδες ευρώ στην Ελλάδα ξεγλιστρώντας από τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα.

Μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας η εταιρία του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo πραγματοποιούσε πολλές δεκάδες, δήθεν, μεμονωμένες συναλλαγές 10.000 και 20.000 ευρώ, για κάθε Κινέζο πελάτη, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κινεζικές αρχές. Έτσι, οι πολλές μικρότερες συναλλαγές κάθε πελάτη αθροίζονταν σε 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω. Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ καταθέτονταν σε τραπεζικό λογαριασμό!

Η αρχή του τέλους της κομπίνας Παπαευαγγέλου ξεκίνησε μόλις η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε τη σύνδεση των συναλλαγών και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αμέσως ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες, έρευνες που αναμένεται να έχουν σοβαρή επίπτωση στις τράπεζες.

Η εμπλοκή της Εθνικής

Όπως έγραψε το Economistas.gr, άμεσα θα πραγματοποιηθούν καρατομήσεις τριών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας – μεταξύ αυτών της κα Τζάκου που φαίνεται ότι είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση- ωστόσο η υπόθεση δημιουργεί ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και γενικότερης αποτελεσματικότητας. Σε εξέλιξη βρίσκεται σχετικός εσωτερικός έλεγχος της Εθνικής από τον οποίο προκύπτει ότι όταν τα συστήματα της Εθνικής εντόπισαν τις ασυνήθιστες – ύποπτες συναλλαγές και υπήρξε άμεση κινητοποίηση των σχετικών διευθύνσεων ωστόσο η κα Τζάκου με εντολές προς τους υφισταμένους ζήτησε να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κανονικά οι συναλλαγές. Μεταξύ των στελεχών στους οποίους αποδίδονται σοβαρές ευθύνες για την υπόθεση είναι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Καρτών της τράπεζας, Γ. Χαντζανδρέου, ο οποίος υποστηρίζει ότι απλά ακολούθησε προφορικές εντολές.

Πέραν της καταστρατήγησης των διαδικασιών, το πλέον προβληματικό στοιχείο στην εμπλοκή της Εθνικής, είναι ότι η κομπίνα Παπαευαγγέλου είχε γίνει αντιληπτή από τις άλλες τράπεζες, διακόπτοντας άμεσα τις συναλλαγές, κάτι που είναι απίθανο να μην έχει πέσει στην αντίληψη της Εθνικής. Σοβαρό ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης τίθεται και στην Jumbo, μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρίες, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν είχε άμεση εμπλοκή. Είναι λίαν προβληματικό στέλεχος της ανώτατης διοίκησης να αναπτύσσει τέτοια δράση, να τον αποκλείουν συστημικές τράπεζες, και η διοίκηση της Jumbo να μην μαθαίνει τίποτα.

https://europost

Διαβάστε την συνέχεια...