ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Σημάδια που προδίδουν έναν ανασφαλή άνθρωπο

Σημάδια που προδίδουν έναν ανασφαλή άνθρωπο

Όλοι έχουμε ανασφάλειες είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι. Σίγουρα, πολλοί από εμάς έχουμε γνωρίσει κάποιο άτομο που μας έκανε να αισθανόμαστε κατώτεροι και που στο πρόσωπό του βλέπαμε αυτό που θα θέλαμε να ήμασταν. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι, ακόμα και αυτά τα άτομα, που τα βάζουμε στο βάθρο, έχουν τις δικές τους ανασφάλειες, αντίστοιχα και, μερικές φορές το ξεχνάμε αυτό.

 

Πίσω από αυτό το μεγαλείο και την τέλεια εικόνα που πολλοί φαίνεται να έχουν, κρύβονται ανησυχίες και φόβοι τους όποιους καλύπτουν, με έντεχνο τρόπο. Προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα συμπλέγματα κατωτερότητας με μια επίδειξη υπεροχής, έναντι των άλλων. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα των ικανοτήτων τους και να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους, είναι να κάνουν τους άλλους δυστυχισμένους.

Ανασφάλεια και ναρκισσισμός

Σήμερα, πιστεύεται ότι αυτός ο αγώνας για υπεροχή είναι χαρακτηριστικό της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας. Αυτό συνεπάγεται μια απόκλιση από την κανονική ανάπτυξη της προσωπικότητας κάποιου και μεταφράζεται σε έναν συνεχή αγώνα αύξησης της αυτοεκτίμησής του.

Στον ναρκισσισμό, μπορούμε να βρούμε δύο φύσεις: την πομπώδη και την ευάλωτη φύση του. Ο μεγαλοπρεπής και πομπώδης ναρκισσιστής χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια, την κυριαρχία και την αναζήτηση της προσοχής. Ο ευάλωτος ναρκισσιστής, από την άλλη, είναι πολύ ευαίσθητος και δεν αντέχει, εύκολα, την κριτική ή την απογοήτευση, σε σημείο που μπορεί να γίνει και εμμονικός με μία «κακή» κριτική. Επιπλέον, οι κοινωνικές τους σχέσεις επιδεινώνονται, λόγω της «δηθενιάς» τους και της συνεχούς ανάγκης να προκαλούν τον θαυμασμό.

 

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όταν αντιμετωπίζετε κάποιον που σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι, είναι πολύ πιθανό ότι ο ναρκισσισμός και η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Στην πραγματικότητα, αν και ο ναρκισσισμός δεν ανέρχεται, πάντοτε, σε παθολογικά επίπεδα, είναι πολύ κοινός.

 

 

 

Υπάρχουν σημάδια που βοηθούν στον καθορισμό μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας και που μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα για το πώς να ερμηνεύσουμε τις ενέργειες των ναρκισσιστών, ως απόδειξη της ανασφάλειάς τους.

Οι ανασφαλείς άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν εσάς να νιώσετε ανασφαλείς
Αναρωτιέστε, συχνά, την αξία σας, όταν είστε με ένα συγκεκριμένο άτομο; Αυτό το άτομο μιλάει, συνεχώς, για τα δυνατά του σημεία; Εάν είστε ένα άτομο που, γενικά, δεν αισθάνεται ανασφαλές, αλλά αρχίζει να έχει αμφιβολίες ή να αισθάνεται κατώτερο, όταν βρίσκεται κοντά σε ορισμένα άτομα, είναι πολύ πιθανό ότι τα άτομα αυτά προβάλλουν τις ανασφάλειές τους σε εσάς.

Οι ανασφαλείς άνθρωποι επιδεικνύουν, συνεχώς, τα επιτεύγματά τους
Ένα ανασφαλές άτομο, χρησιμοποιεί αρκετούς τρόπους για να δημιουργήσει ανασφάλεια και στους γύρω του και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι το να καυχιούνται, μονίμως, για την φανταστική και υπέροχη ζωή που έχουν, τα λεφτά, τη δουλειά τους ή την οικογένειά τους. Αυτός είναι και ένας τρόπος να πείσουν τον εαυτό τους ότι έχουν αξία.

 

 

Οι ανασφαλείς άνθρωποι μιλούν, πολύ συχνά, για την ταπεινοφροσύνη τους
Το να λέτε ότι είστε ταπεινοί είναι ένας κεκαλυμμένος τρόπος να αυτοπροβληθείτε, να κάνετε τους άλλους να αισθάνονται κατώτεροι και τον εαυτό σας καλύτερο από τους άλλους. Το να υπερηφανεύεστε, για την ταπεινότητά σας, προδίδει τις ανασφάλειές σας.

Οι ανασφαλείς άνθρωποι τείνουν να διαμαρτύρονται, όταν δεν είναι όλα τέλεια
Άτομα με συμπλέγματα κατωτερότητας δε νιώθουν, ποτέ, ότι έχουν αρκετά για να είναι ευτυχισμένοι. Πάντα θέλουν κάτι παραπάνω και, δεδομένου ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την τωρινή τους ζωή, εστιάζουν σε πολύ υψηλούς στόχους. Έχουν εμμονή με το κύρος και τη φήμη, μόνο για τα μάτια των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουν την ανωτερότητά τους, μέσω υποτιθέμενων ανώτερων στόχων, οι οποίοι οδηγούν στην ενίσχυση της ανασφάλειάς τους, όταν δεν τους επιτύχουν.

 

Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε οι γύρω σας λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Βλέποντας τις ανασφάλειες των άλλων, μπορεί να σας βοηθήσει στο να εξαλείψετε τις δικές σας αμφιβολίες και ανασφάλειες για την εικόνα ή τις δεξιότητές σας. Μην αφήνετε τους άλλους να σας πατάνε και μην παίρνετε στα σοβαρά τα όσα σας λένε. Στη τελική, αυτοί είναι που χρειάζονται βοήθεια.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.