ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / “Στον αέρα” οι λαϊκές αγορές, νέο κύμα αντιδράσεων σε όλες τις γειτονίες

“Στον αέρα” οι λαϊκές αγορές, νέο κύμα αντιδράσεων σε όλες τις γειτονίες

Εκρηκτικό το πρόβλημα των λαϊκών αγορών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ, ΛΗΓΕΙ Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΛΥΔΑΚΗ

Εκρηκτικές διαστάσεις εκλαμβάνει το θέμα των λαϊκών αγορών, καθώς από τη μια πλευρά οι αλυσιδωτές αντιδράσεις των πολιτών να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη χρήση, συνδυαστικά με την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων χώρων που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τη συγκεκριμένη λειτουργία, δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί η Λότζια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά από την επιτροπή ποιότητας ζωής, με προτεινόμενες θέσεις μετακίνησής της στις οδούς Κ.Παλαμά και Κωνσταντινίδη, έχει ήδη ξεσηκωθεί νέο κύμα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής που με σχετική ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να αποδεχτούν μια τέτοια λειτουργία που θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο κυκλοφοριακό εγκλωβισμό.

Σε σχετική επιστολή τους ζητούν από το Δήμο να ανακαλέσει την ατεκμηρίωτη όπως υποστηρίζουν πρότασή του, με την οποία πρωτοτυπεί αρνητικά, οδηγώντας σε υποβάθμιση την ποιότητας ζωής δεκάδων κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να επιλέγεται το ωραιότερο δενδροφυτευμένο σταυροδρόμι και να υποβαθμίζεται από μια λειτουργία που δεν μπορεί να αντέξει.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιπροτείνουν τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στις οδούς Απολλωνίου Ροδίου, Ιλαρίωνος Κατσούλη, Πατελάρου. Οι κάτοικοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να ανεχθούν μια ρυπαίνουσα και οχλούσα δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή η πλευρά της Λότζια εκτιμά ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ποτέ επιφορτιστεί με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να την υποδεχτεί καθώς δεν υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες ή άλλες λειτουργίες οι οποίες αναστατώνονται.

Μάλιστα η Λότζια έχει λόγους να κλείσει το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά, και μάλιστα άμεσα, καθώς οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Παρασκευοπούλου είναι αποφασισμένοι να στραφούν νομικά κατά του Δήμου εάν δεν απομακρυνθεί άμεσα η δραστηριότητα αυτή από την περιοχή τους.

Την ίδια ώρα τα πράγματα περιπλέκει περισσότερο το γεγονός ότι λήγει στο τέλος του χρόνου η παράταση που έχει ο Δήμος Ηρακλείου για τη μίσθωση του οικοπέδου Λυδάκη που έχει υπερκαλύψει τη 12ετία, γεγονός που καθιστά το Δήμο Ηρακλείου εξαιρετικά ευάλωτο σε σχέση ανανέωση της ενοικίασης. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό, και μάλιστα συνδυαστικά με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο φιλοξενούνται δύο μεγάλες λαϊκές αγορές!

Όπως τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Σ.Αρχοντάκη-Καλογεράκη, δυστυχώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς εντός των τειχών δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα 25 στρεμμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη συγκεκριμένη χρήση. Ακόμα και αν στραφούμε στο πάρκο Ερυθραίας, υπάρχουν εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις, κάποιες από τις οποίες διευθετούνται αυτές τις μέρες.

Ουσιαστικά όμως όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχει οξύτατη ένδεια σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση χώρων, τους οποίους ο Δήμος Ηρακλείου αναζητά πιεστικά, προκειμένου να δώσει διέξοδο στο οξύτατο αυτό πρόβλημα. Διότι είναι σαφές ότι παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται, η δημοτική Αρχή αλλά και η κοινωνία στηρίζει το θεσμό των λαϊκών αγορών, και για τους προφανείς λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο με δεδομένη την έλλειψη ελεύθερων χώρων, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος γίνονται συζητήσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους στο εσωτερικό της δημοτικής Αρχής, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα να «σπάσουν» κάποιες λαϊκές αγορές. Δηλαδή να ξεχωρίσει η αγροτική δραστηριότητα από την εμπορική, ώστε ο χώρος που απαιτείται για τη φιλοξενία τους να είναι μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνει θα συνεχιστεί ο ανοικτός διάλογος που υπάρχει με την κοινωνία για το κρίσιμο αυτό θέμα ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

.patris