ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

Η 13η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης επιστρέφει την Παρασκευή 19 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης.

 

 

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην “άσεμνη” έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία. Μια γιορτή διεκδίκησης για το Ποδήλατο, το Περιβάλλον, το Ελεύθερο Σώμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 στις 19:00 στην Θεσσαλονίκη.

Καλέστε φίλες & φίλους, κοινοποιήστε, διαδώστε!

 

 

 

 

Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία: ένα διεθνές κίνημα

 

 

 

 

 

 

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

Δείτε το promo βίντεο:

 

 

 

 

Είναι η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, και της βιώσιμης κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με την φύση, την απο-ανάπτυξη, την χορτοφαγία, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, την ελευθερία έκφρασης, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις.

 

 

 

Γιατί γυμνές και γυμνοί;

 

 

 

Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και στη βία. Για να απελευθερωθούμε από τα πρότυπα του σώματος που προτάσσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, του κινηματογράφου, της μόδας και του σεξ. Είμαστε όλοι όμορφοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι! Στην σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης, εμείς το απελευθερώνομαι με μια δυναμική δράση που κερδίζει την προσοχή όλων, με απόλυτα ειρηνικό, μη βίαιο τρόπο.

 

 

 

ΕΛΑΤΕ ΟΣΟ ΓΥΜΝΟΙ και ΓΥΜΝΕΣ ΤΟΛΜΑΤΕ! Όπως σας γέννησε η μητέρα φύση, έως και μαγιό. Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα, μουσική, θετική ενέργεια και φαντασία θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις.

 

 

Τι επιδιώκει η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

 

 

 

Ποδήλατο:
• Άμεση κατασκευή προστατευμένου πλήρους δικτύου ποδηλατόδρομων σε όλα τα αστικά κέντρα, που ενώνουν τις γειτονιές μεταξύ τους, με το κέντρο και τους όμορους δήμους, καθώς και υπεραστικούς και Ευρωπαϊκούς ποδηλατόδρομους. Διεκδικούμε διάδρομους ποδηλάτων αποκλειστικής κίνησης, διπλής κατεύθυνσης, ασφαλτοστρωμένων, με νησίδα διαχωρισμού ή κράσπεδο, και φυσικά εμπόδια για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης και κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων σε αυτούς. • Διαδημοτικό Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων • Ασφαλή σημεία στάθμευσης ποδηλάτων • Δωρεάν Μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ποδήλατα στον Κ.Ο.Κ: ειδικοί σηματοδότες προτεραιότητας εκκίνησης και σημείο υποδοχής πριν τις διαβάσεις για λιγότερο καυσαέριο, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, μετατροπή του STOP σε Παραχώρηση Προτεραιότητας για τα ποδήλατα, 30χλμ/ώρα προκαθορισμένο όριο ταχύτητας μηχανοκίνητων • Να συμπεριλαμβάνεται το ποδήλατο στις προδιαγραφές όλων των υποδομών • Προγράμματα Ποδήλατο στην Δουλειά / Σχολείο / Σχολές με κίνητρα χρήσης όπως μειωμένο ΦΠΑ & εκπτώσεις • Εκπαίδευση & Ενημέρωση για το ποδήλατο σε παιδιά και ενήλικες.
Γενικά:

 

 

• Καταπράσινη Πόλη με ελεύθερους χώρους πρασίνου • Πάρκα στα πρώην στρατόπεδα • Πεζοδρομημένο κέντρο • Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ • Τραμ, Τελεφερίκ και Θαλάσσια Συγκοινωνία.
• Αποανάπτυξη • ΝΑΙ στις Ηπιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΟΧΙ στις καταστροφικές εξορύξεις Πετρελαίου, Αερίου και Χρυσού.
• Νερό: Δημόσιο Βασικό Κοινωνικό Αγαθό.
• Στροφή στην χορτοφαγία, βιγκανισμό, σεβασμό σε όλα στα ζώα.
• Ελεύθερη υπεύθυνη Κατασκήνωση.
• Παγκόσμια Ειρήνη, STOP στους πολέμους • Ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, χωρίς σύνορα.

 

 

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη

 

 

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και η κάθε μία και ο καθένας μας είναι υπεύθυνη/ος για την ασφάλεια της/του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα εναλλακτικά μη μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης όπως skate-rollers, πατίνια, αμαξίδια κ.α. H Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία αυτο-οργανώνεται από την συλλογικότητα Gymnosophy και ενεργούς-ές πολίτ(ισ)ες.

 

 

 

Μπείτε στο www.gymnosophy.gr και ενημερωθείτε για τα νέα, τις δράσεις, τις προβολές, τις συζητήσεις, και τις άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.

 

 

 

Υπογράφουμε τις καμπάνιες:
ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΤΩΡΑ
www.gymnosophy.gr/safe-cycling-network-now
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ & ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΑΝΤΟΥ!
www.gymnosophy.gr/pedestrian-streets-open-spaces

* Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.