ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Τι δουλειά έχει ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο… Μοναστηράκι Ρεθύμνου;

Τι δουλειά έχει ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο… Μοναστηράκι Ρεθύμνου;

Μια απίστευτη ιστορία δημοσιοποίησε σήμερα ο Δήμος Αμαρίου. Μια ιστορία που φέρνει στην ίδια πρόταση μερικές λέξεις που φαντάζουν… κουλές, όπως: «Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ», «ελιά» και «Αμάρι Ρεθύμνου».

Ξέρουμε, ξέρουμε… Έίστε σε φάση σύγχυσης, την ίδια που βιώσαμε κι εμείς όταν το πρωτοδιαβάσαμε, αλλά κάντε λιγάκι υπομονή και διαβάστε όλο το στόρι για να δείτε ότι όντως, ο αγαπημένος Terminator των παιδικών μας χρόνων, έχει ανοίξει κονέ με το… Ρέθυμνο!

 

Η απίστευτη ιστορία του… Ρεθεμνιώτη Εξολοθρευτή

Ο Ελληνογερμανός Καρλ Ρεσκε, ο οποίος γνωρίζει το νησί από μικρό παιδί, επειδή ερχόταν πάντα με τους γονείς του διακοπές, αποφάσισε να εγκατασταθεί πριν ένα χρόνο μόνιμα στο νησί. Έβαλε σαν σκοπό του έκτοτε να υποστηρίξει τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες αρχαίων και αιωνόβιων ελιών, καθώς θεωρεί δεδομένο, πως τα παλιά αυτά δέντρα αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για την Κρήτη, Ελλάδα η Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο. Με προσφορά αναδοχής και υιοθεσίας αυτών των δέντρων, ξεκίνησε ένα έργο, το οποίο καθημερινά γίνεται όλο και πλατύτερα γνωστό και απλώνεται η πληροφορία και το ενδιαφέρον στήριξης της διάσωσης αυτών σε όλο τον κόσμο. Πολλές διασημότητες παγκοσμίως ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλο το κάλεσμά του και θέλουν να γίνουν ο «πράσινος φύλακας άγγελος» των αρχαίων αυτών ελιών. Ο δήμαρχος του Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης ήταν τα πρώτα σημεία επαφής του, που του στήριξαν στην πρωτοβουλία του αυτή και υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα.

 

Ο φίλος του Αλφονς Σουμπεκ (Alfons Schuhbeck), διάσημος αρχιμάγειρας αστέρων από τη Γερμανία, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανάδοχος δέντρου (λόγω της άμετρης εκτίμησης του στο νησί, τους Κρήτες και το ελαιόλαδο τους) επικοινώνησε άμεσα με τον προσωπικό του φίλο του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (Arnold Schwarzenegger), ο οποίος άμεσα προθυμοποιήθηκε να υποστηρίξει αυτήν την εκστρατεία και να γίνει και αυτός ένας «πράσινος φύλακας άγγελος». Ο κ. Σβαρτσενεγκερ δεν είναι μόνο ηθοποιός, θήτευσε και ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια, και είναι επίσης ευρύτερα γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία και δέσμευση να υποστηρίζει διεθνώς πολλά έργα σε αυτόν τον τομέα.

Έτσι λοιπόν συνευρέθηκαν ακριβώς αυτοί που έπρεπε να συνευρεθούν!

Ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης, ο οποίος συμμερίζεται το σκεπτικό του Καρλ Ρεσκε (Karl Röske), στηρίζει το πρόγραμμα του, και μαζί με τον κ. Παντελή Μουρτζανό εγκαινίασαν επίσημα την αναδοχή του αρχαίου δέντρου από τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ στο Μοναστηράκι.

 

Ο Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης αισθάνεται όπως και ο Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) άμετρη αγάπη και σεβασμό προς αυτά τα αρχαία ελαιόδεντρα και θέλει να συμμετέχει στην εκστρατεία του ως ένθερμος υποστηρικτής της προστασίας αυτής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γι αυτό υποστηρίζει το πρόγραμμά του. Και ο Δήμος Αμαρίου εκτελεί επίσης εδώ και κάποιο διάστημα ένα έργο για τη διατήρηση της κρητικής φυσικής κληρονομιάς και των αρχαίων ελαιόδεντρων. Ως ένδειξη καλής συνεργασίας δώρισε σε μια συνάντηση τους στον κ. Ρεσκε το βιβλίο «Τα αιώνια ελαιόδεντρα της Κρήτης» του Μανώλη Τσαντάκη.

(Παρουσίαση εικόνων του βιβλίου των Karl και Vize)

 

Ο κ. Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) γνωρίζει καλά πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ελαιοκαλλιεργητές και για ποιο λόγο δυστυχώς εκχερσώνουν και υλοτομούν τα αρχαία τους ελαιόδεντρα.

Κύριος στόχος του Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) είναι να αγωνιστεί μαζί με τους συνοδοιπόρους υποστηρικτές του προς κοινωνική, ηθική και οικονομική στήριξη αυτών των αγροτών και μαζί να συμβάλλουν έτσι στην διατήρηση των πολιτιστικών μας πόρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Αφενός πρέπει οι αγρότες να καταλάβουν και να ενστερνιστούν ποιες υποχρεώσεις έχουν και αυτοί σαν καλλιεργητές της γης», λέει ο Ρεσκε, «και αφετέρου πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει, προωθήσει και επιχορηγήσει τις καλλιέργειες των αγροτών και ιδιοκτητών ελαιώνων, ώστε σαν αποτέλεσμα να διασωθούν και διατηρηθούν τα αρχαία αυτά ελαιόδεντρα και η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο προσπαθεί δια μέσου της εκστρατείας αναδοχής αιωνόβιων ελαιοδέντρων να αναδείξει το θέμα όσο πιο πλατιά γίνεται, στο οποίο τον βοηθούν οι γνωριμίες του με διάφορες διασημότητες και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Ένας δεύτερος στόχος του είναι να συμβάλλει έμπρακτα και άμεσα στην φύτευση και το μπόλιασμα όσο κατά το δυνατόν περισσότερων νεαρών ελαιόδεντρων από τα παλαιά δέντρα.

 

Και τέλος, θέλει επίσης να αγωνιστεί προς συμφέρον των ελαιοκαλλιεργητών και ιδιοκτητών ελαιώνων, ώστε να λαμβάνουν στο μέλλον μεγαλύτερη επιχορήγηση από την ΕΕ και καλύτερη τιμή για το ελαιόλαδο τους, καθώς και για τα προϊόντα τους, που παράγονται από αυτό το αγνό και πολύτιμο παγκοσμίας φήμης και αναγνώρισης Κρητικό ελαιόλαδο.

 

 διεκπεραιώθηκε η συμβολική τελετή αναδοχής του Άρλοντ Σβατζενέγκερ της υπεραιωνόβιας ελιάς στο Μοναστηράκι. Με την ευχή των παρευρισκομένων να καταφέρουν να αναδείξουν τους σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής και με αφορμή αυτή την προβολή της περιοχής του Αμαρίου.

Διακρίνεται ο Μενέλαος Φραγκιουδάκης και ο Μανώλης Ψαρουδάκης εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου και ο Καρλ Ρεσκε.

 

daynight.gr