ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Tι θα συμβεί στην ψυχολογία σου αν στολίσεις από τον Νοέμβριο για τα Χριστούγεννα;

Tι θα συμβεί στην ψυχολογία σου αν στολίσεις από τον Νοέμβριο για τα Χριστούγεννα;

Είσαι κι εσύ μία από εκείνες που ανυπομονούν να δείξει το ημερολόγιο 1η Νοεμβρίου για να το ρίξουν στον χριστουγεννιάτικο στολισμό; Αν ναι, αυτό το θέμα σε αφορά περισσότερο από τον καθένα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την απορία τους σχετικά με το ποιοι λόγοι οδηγούν ορισμένους ανθρώπους να… φέρνουν τα Χριστούγεννα έναν τουλάχιστον μήνα πριν τους «φυσιολογικούς», που δεν στολίζουν τα σπίτια τους πριν υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο.

Η απάντηση στο ερώτημά τους, ωστόσο, είναι απλούστατη: «Στολίζουν διότι αυτό τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένοι»

. Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, παρά τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει στο μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, μας θυμίζει τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μας, από τα παιδικά μας χρόνια.

Τότε που τα Χριστούγεννα ήταν μια μεγάλη γιορτή, κατά την οποία τα επικρατέστερα συναισθήματά μας ήταν η χαρά για το γιορτινό κλίμα, η ανυπομονησία για το άνοιγμα των δώρων και η αίσθηση της οικογενειακής θαλπωρής.

Ο στολισμός, λοιπόν, έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις ευτυχισμένες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων τις οποίες υποσυνείδητα επαναφέρουμε όχι μόνο κάθε φορά που μπαίνουμε στη διαδικασία να στολίσουμε το σπίτι μας, με επιπλέον καθ’ όλη τη διάρκεια που ο προσωπικός μας χώρoς είναι μέσα στα φωτάκια, τις γιρλάντες και –φυσικά- με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κλέβει τις εντυπώσεις. Σα να λέμε λοιπόν, ότι όσο διαρκεί ο στολισμός, η χαρά μας είναι μεγαλύτερη, ακόμα και αν οι γιορτές αργούν ακόμα.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και στρες, οι άνθρωποι θέλουν να συνδέονται με αντικείμενα που τους κάνουν χαρούμενους. Και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ξυπνάει αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας», τονίζει ο ψυχαναλυτής Dr. Steve McKeown. Αξίζει να σημειωθεί πως μια κατηγορία ανθρώπων επιλέγει να στολίσει νωρίς παρά το γεγονός πως οι γιορτινές ημέρες τους καταθλίβουν είτε λόγω μιας γενικότερης άσχημης συναισθηματικής κατάστασης, είτε κάποιας σημαντικής απώλειας που βίωσαν πρόσφατα. Οι επιστήμονες, πάντως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως στην πλειοψηφία τους τα στολισμένα σπίτια «προδίδουν» την ύπαρξη ευτυχισμένων και θετικών ανθρώπων στο εσωτερικό τους.

Τώρα, έχεις ακόμα έναν λόγο να στολίσεις!

[limeandlife]

 

Διαβάστε την συνέχεια...