ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Το πιο περίεργο φεστιβάλ στον κόσμο

Το πιο περίεργο φεστιβάλ στον κόσμο

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως υπάρχουν φωτογραφίες, πανό και μπροσούρες του φεστιβάλ που το επιβεβαιώνουν. Ναι, στο όρος Τσαλ της Κερασούντας, σε υψόμετρο 2.000 μ., διοργανώνεται φεστιβάλ με τον τίτλο: «Σπέρνουμε αλάτι».

Πρόκειται για ένα… εγχείρημα που κατά την παράδοση διαδραματίστηκε πριν από 500 χρόνια, και τα τελευταία έξι χρόνια αναβιώνει ως έθιμο στο πλαίσιο φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κερασούντας, με το Δήμο Γιαβούζκεμαλ.

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν από 500 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ικανοποιούσαν τις ανάγκες τους σε αλάτι από εμπόρους που τα μετέφεραν εκεί με καραβάνια μουλαριών από το Ερζινγκιάν. Μια χρονιά που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν αλάτι από εκείνους, αποφάσισαν να σπείρουν στα χωράφια τους, όπως έκαναν με το σιτάρι και το καλαμπόκι, με την ελπίδα ότι θα φυτρώσει και θα έχουν παραγωγή, για να απαλλαγούν επιτέλους από το βραχνά των εμπόρων.

Όταν την επόμενη χρονιά δεν φύτρωσε, το δοκίμασαν ξανά και ξανά, «μέχρι να πιάσει», όπως έλεγαν, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει έθιμο.

Αυτό ακριβώς το έθιμο γιορτάζουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Σπέρνουμε αλάτι». Στο φετινό φεστιβάλ έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Κερασούντας Κερίμ Ακσού, ο δήμαρχος Γιαβούζκεμαλ Αμπντουλάχ Ονάλ, και άλλοι αξιωματούχοι.

pontosnews.gr