ΔΕΙΤΕ...
Home / ΑΣΤΕΙΑ / ΠΕΡΙΕΡΓΑ / Βεβαιώσεις μετακίνησης: Πρόστιμα από σήμερα σε όσους κινούνται με παλιά έντυπα

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Πρόστιμα από σήμερα σε όσους κινούνται με παλιά έντυπα

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται σε ισχύ τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για τη μετακίνηση των εργαζομένων. Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται στους δόμους και θα επιβάλλει πρόστιμα 300 ευρώ σε περίπτωση μετακίνησης με τα παλαιά έγγραφα.
Τα νέα έγγραφα θα χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ eservices.yeka.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

 

 

Ολοι όσοι έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης από το ΕΡΓΑΝΗ θα κληθούν να τις επανεκδώσουν, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου του αρμόδιου υπουργείου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις μετακινήσης σε όσους μισθωτούς τίθονται σε τηλεργασία ή αναστολή εργασίας.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

 

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας

Οι άνωθεν θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

 

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

 

 

ΠΗΓΗ  https://www.paskedi.gr