Home / ΣΟΦΑ / Βλάπτει σοβαρά την υγεία η παρατεταμένη χρήση κινητών & τάμπλετ

Βλάπτει σοβαρά την υγεία η παρατεταμένη χρήση κινητών & τάμπλετ

Μάστιγα της εποχής αποτελεί το αυχενικό σύνδρομο, πόνος ο οποίος οφείλεται στις ώρες που ξοδεύουμε στα κινητά τηλέφωνα – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση τους

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και tablets.

Φυσικά αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό. Εδώ και πολλά χρονιά όλοι μας κοιτάζουμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη. Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση.

Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από δύο ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα. Η έλξη της βαρύτητας δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην σπονδυλική στήλη.

Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς, σύμφωνα με τον ιστότοπο lifo.gr είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα;

– Κρατήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οθόνες

– τα laptops και τα tablets θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών και να μην χρειάζεται να λυγίζετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή να κοιτάτε προς τα κάτω για να το δείτε.

– Κάντε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες. Για παράδειγμα, ορίστε ένα ξυπνητήρι που σας υπενθυμίζει να σηκωθείτε και να περπατήσετε κάθε 20 με 30 λεπτά.

– Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε, όταν την κοιτάζετε, να κοιτάζετε προς τα εμπρός, με το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τους ώμους και τη σπονδυλική σας στήλη.

– Τεντωθείτε. Μια πολύ απλή και ανακουφιστική άσκηση είναι η στροφή του κεφαλιού αριστερά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση και στη συνέχεια στροφή του κεφαλιού στα δεξιά. Στη συνέχεια γέρνουμε το κεφάλι δεξιά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση, επανάληψη στην αριστερή πλευρά.

Πώς μπορείτε να «απεξαρτηθείτε» από το κινητό σας

Τι γίνεται τώρα όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι η χρήση του κινητού και του τάμπλετ του απορροφά πολύ χρόνο από την καθημερινότητά του και συγχρόνως του προκαλεί και σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

Πώς μπορεί να μην χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, όταν όλοι το κάνουν, όταν αποτελεί το νούμερο ένα μέσο επικοινωνίας με τις επαφές του ή και εργαλείο της δουλειάς του; Και όμως γίνεται!

Δείτε τους πέντε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χρήση του στην καθημερινότητά σας.

Αποκτήστε ξυπνητήρι
Πόσες φορές έχει τύχει να ξυπνήσετε μες τη νύχτα επειδή άναψε η οθόνη του κινητού σας ή λάβατε μια ειδοποίηση; Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη συγκέντρωση, τη διάθεση, την ψυχολογία αλλά και την υγεία. Γιατί να τον θυσιάζετε αφήνοντας το κινητό σας στο δωμάτιο; Μπορείτε κάλλιστα να το αφήσετε σε ένα άλλο σημείο μέσα στο σπίτι πριν πάτε για ύπνο.

«Και το ξυπνητήρι;», θα σκεφτείτε. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ρολόι-ξυπνητήρι που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.

2. Αφήστε το κινητό στην τσάντα ή στην τσέπη σας

Δεν υπάρχει λόγος να αποσπάται η προσοχή σας από την παρέα. Εάν συμβεί κάτι έκτακτο ή ακόμα κι αν περιμένετε κάποιο τηλεφώνημα, θα έχετε τη δυνατότητα να το απαντήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να ελέγχετε την οθόνη του κινητού σας κάθε 3 λεπτά.

Φορέστε ρολόι
Μια κοινότυπη δικαιολογία που λένε όσοι δεν αφήνουν λεπτό το smartphone από το χέρι τους είναι ότι το χρησιμοποιούν σαν ρολόι. Εκτός του ότι αδειάζει πολύ γρήγορα η μπαταρία του κινητού, γιατί μπαίνετε συνεχώς στον πειρασμό να ελέγξετε εάν έχετε κάποια ειδοποίηση, δεν έχετε καμία ελευθερία κινήσεων.

Βάλτε πρόγραμμα
Δεν γίνεται να διακόψετε εντελώς τη χρήση του κινητού για πρακτικούς λόγους και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Αντί να ξεχνιέστε ώρες ατελείωτες σκρολάροντας είτε στα social media είτε στο διαδίκτυο, μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα αφιερώνετε σε αυτό και άλλες που θα αφιερώνετε στον εαυτό σας και στους δικούς σας ανθρώπους.

Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας πριν κοιμηθείτε
Έχει διαπιστωθεί ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των smartphone ή των tablet εμποδίζουν τον ύπνο. Ακόμα κι αν το κινητό σας έχει λειτουργία sleep mode είναι προτιμότερο να αποκοιμηθείτε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακόμα και βλέποντας τηλεόραση.

Η εξάρτηση από το κινητό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι βιώνουν. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Στην καθημερινότητα υπάρχει χώρος και για το smartphone σας, αλλά και για την προσωπική σας ζωή. Όλα είναι θέμα επιλογών. Και σίγουρα, όπως με όλα τα πράγματα, μέτρον άριστον.