ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Ξεπουλάνε όσο – όσο τα μεγάλα φιλέτα – Απίστευτα πράγματα στο Δήμο Μυκόνου

Ξεπουλάνε όσο – όσο τα μεγάλα φιλέτα – Απίστευτα πράγματα στο Δήμο Μυκόνου

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και πιο παλιά. Στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια όπου οι κυβερνήσεις της Ελλάδας με την βοήθεια της τρόικα ξεπουλούσαν όλα τα φιλέτα και τα ασημικά της χώρας, όσο – όσο σε ξένους επενδυτές.

Κατάφεραν να ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής πολλά «φιλέτα» κινητής και ακίνητης περιουσίας με πρόσχημα την διάσωση της χώρας και την αποπληρωμή των χρεών.

Το ίδιο κόλπο γκρόσο επιχειρείται και τώρα – εν έτει 2020 – και εν μέσω κορονοϊού. Αυτή τη φορά το «παιχνίδι» γίνεται με πρόσχημα την ανάπτυξη και τις στρατηγικές επενδύσεις.

 

Πρόσφατο παράδειγμα το υποτιθέμενο αραβικό… άρωμα που θα έχει η αναμόρφωση περιοχών της Μυκόνου καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε θετική απόφαση στην υλοποίηση ξενοδοχειακής επένδυσης 50,85 εκατ. ευρώ στην αδόμητη περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου.

 

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, αλλά έχει αρκετό «ζουμί». Έχει αρκετό ζουμί διότι πέρασε χωρίς να πάρουν μυρωδιά ούτε οι κάτοικοι του νησιού. Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και χωρίζει τις γνωστές παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε εκκρεμότητα τέσσερις ακόμη ανάλογες επενδυτικές προτάσεις για το Νησί των Ανέμων.

 

Η ξενοδοχειακή επένδυση (πέντε αστέρων) γίνεται από την αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία ΑGC Equity Partners, με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project», μέσω της εταιρείας Blue Iris Α.Ε. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, το σχήμα της AGC Equity Partners στηρίζεται σε δύο ισχυρά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, αλλά και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής. Η εν λόγω εταιρεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, όταν αγόρασε αντί περίπου 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

 

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο νησί των Ανέμων επιμένουν ότι η υπόθεση έχει αρκετό ζουμί διότι όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου, κατά περίεργο τρόπο η Εκκλησία πούλησε τα φιλέτα αυτά «κοψοχρονιά» για να χτιστεί η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα.

 

Το αντίτιμο με το οποίο παραχωρήθηκε για 99 χρόνια το καλύτερο φιλέτο της Μυκόνου δεν το αποκαλύπτει κανείς. Το μόνο που «διαφημίζουν» οι εμπλεκόμενοι φορείς του Real Estate είναι το μέγεθος της επένδυσης που όπως λένε θα αγγίξει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

 

Όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Διότι αν ισχύουν τα όσα γράφονται ότι η Μονή Παναγία Τουρλιανή πούλησε κοψοχρονιά μια σειρά από ακίνητα στην περιοχή είναι εύλογη η απορία:

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου δεν ήξερε; Δεν γνωρίζει τι συμβαίνει; Αυτοί που διαχειρίζονται τα ακίνητα της Εκκλησίας έχουν άγνοια και πιάστηκαν κορόιδα;

 

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν από τον Δήμο Μυκόνου κάμφθηκαν σε χρόνο dt με νομικά παράθυρα που εξασφαλίζουν νομιμότητα στους εμπλεκόμενους.

 

Το επενδυτικό project για την Άνω Μερά αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες ευεξίας (spa), πισίνα, τελεφερίκ, υπαίθριο θέατρο, εμπορικά καταστήματα, kids club, ελληνικό καφενείο, ταβέρνα, εστιατόρια, μικρό παρεκκλήσι, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ., κ.λπ., σε μια έκταση 60,324 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα δεν έχει ακόμη οδική πρόσβαση. Ειδικότερα, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες ενός δωματίου επιφάνειας 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες των 70 τ.μ., 9 κατοικίες δύο δωματίων των 100 τ.μ., 5 κατοικίες δύο δωματίων των 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

 

Η σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους, αλλά και με τους άλλους χώρους (εστιατόρια, κ.λπ.), θα είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χώρας της Μυκόνου, δηλαδή θα γίνεται μέσα από μικρά σοκάκια, κατασκευασμένα από πέτρινες πλάκες, από τα οποία θα διέρχονται πεζοί και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ ένας μεγαλύτερος δρόμος θα καταλήγει στη μαρίνα.

 

Η συνολική έκταση αποτελείται από 13 μικρότερα συνεχόμενα και όμορα αγροτεμάχια, για τα οποία το τρίτο δεκαήμερο του 2018 υπεγράφη προσύμφωνο πώλησης στην AGC Equity Partners.

 

Το σχέδιο ακολουθεί τους υφιστάμενους παραδοσιακούς περιορισμούς δόμησης και κάλυψης της Μυκόνου και το σύνολο του συγκροτήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.921 τ.μ. σε δόμηση και τα 5.281 τ.μ. σε κάλυψη (μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 10%). Επιτρέπονται κτίρια μόνο 2 ορόφων και το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 μ. για τα διώροφα και τα 4,5 μ. για τα μονώροφα.

 

Η ακτογραμμή της έκτασης περιλαμβάνει δύο αμμώδεις παραλίες, η μία είναι μήκους 40-50 μ. και πλάτους 4-6 μ. και η άλλη είναι μήκους 40-70 μ. και πλάτους 16-20 μ.
Προβλέπεται, επίσης, εσωτερικό δίκτυο για τους πεζούς, ενώ θα υπάρχουν μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του συγκροτήματος.

 

Η επένδυση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εναρμονισμένου απολύτως στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, το οποίο θα αναβαθμίσει τουριστικά το νησί και θα αποτελέσει υπόδειγμα για μελλοντικές επενδύσεις. Παράλληλα, θα παρέχει στους επισκέπτες του όλες εκείνες τις ανέσεις και υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ιδανικές για φιλοξενούμενους με υψηλά οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα.

 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με τη διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο”, της Blue Iris A.E. στη θέση Καραπέτης, στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, Δήμου Μυκόνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

 

Οι στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία (ν. 3894/2010), «επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

 

Έτσι, υπήχθη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων το επενδυτικό σχέδιο «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο», με φορέα υλοποίησης την εταιρεία AGC Equity Partners, ως στρατηγική επένδυση με βάση την από 31.1.2019 γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

 

Πάντως, όπως αναφέρει το ΣτΕ, ο Δήμος Μυκόνου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (128/2019) τάχθηκε κατά της έγκρισης του σχεδίου, «έως ότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις» στη Μύκονο, ενώ αντίθετα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά.

 

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ -με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη- με την υπ’ αριθμ. 87/20202 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα, όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπίστωσαν ότι στο διάταγμα υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις, όπως είναι στον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα και στην τήρηση αποστάσεων από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ έκαναν αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

 

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Θα την παρακολουθούμε στενά…

 

Διότι εδώ ισχύει το περίφημο: «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση…»

 

Εν μέσω της καταιγίδας του κορονοϊού και της νέας μεταμνημονιακής ύφεσης, θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί τα καλύτερα φιλέτα της χώρας σε ξένους επενδυτές οι οποίοι θα μας παρουσιαστούν περίπου ως «σωτήρες».

πηγη newsbomb