ΔΕΙΤΕ...
Home / Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ / ΝΕΑ / 7 φαράγγια της Κρήτης για να χαθείς μέσα στην ομορφιά τους!

7 φαράγγια της Κρήτης για να χαθείς μέσα στην ομορφιά τους!

Αν και το έργο του να ξεχωρίσεις ορισμένα από τα τόσο πολλά φαράγγια της Κρήτης δεν είναι καθόλου εύκολο, τα παρακάτω φαράγγια πράγματι προσφέρουν τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες και φυσικά αρκετά από τα πιο γοητευτικά τοπία του νησιού:

1. Φαράγγι της Σαμαριάς

Στο νότιο τμήμα των Χανίων, το σε μήκος δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης (13 χιλιομέτρων) και το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Κρήτης, έχει δύο εισόδους, με τη βόρεια στο οροπέδιο Ομαλός στα 1.227 μέτρα. Η συγκεκριμένη είσοδος ονομάζεται «Ξυλόσκαλο», λόγω των ξύλινων κορμών που διευκόλυναν το απότομο ξεκίνημα της κατάβασης, ενώ το ίδιο το φαράγγι πήρε την ονομασία του από το εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας. Η νότια είσοδός είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας, πριν το παραλιακό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, για τους ριψοκίνδυνους που θελήσουν να διασχίσουν το φαράγγι ανεβαίνοντας το σε όλο του το μήκος!

 

2. Φαράγγι Κουρταλιώτη

Το «Κουρταλιώτικο» φαράγγι  όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης. Στο εσωτερικό του ρέει ο Κουρταλιώτης ποταμός διασχίζοντας τα 2,5 χιλιόμετρα του σε μήκος και τις πανύψηλες πλαγιές του που φτάνουν μέχρι και τα 600 μέτρα σε ύψος! Το φαράγγι ξεκινάει από το γνωστό χωριό Κοξαρέ στο νομό Ρεθύμνου και φτάνει έως και τη λίμνη του Πρέβελη. Από το δρόμο Κοξαρέ – Ασωμάτους ξεκινούν τα πέτρινα σκαλοπάτια που φτάνουν στο εσωτερικό του φαραγγιού, στο ναό του Αγίου Νικολάου και τις πηγές του Κουρταλίωτη. Από αυτό το παραπάνω σημείο ξεκινούν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες για να διασχίσουν το φαράγγι και να κολυμπήσουν στα δροσερά νερά.

 

3. Αγιοφάραγγο

Το διάσημο Αγιοφάραγγο μπορεί να είναι ένα μικρό φαράγγι στα νότια της Κρήτης αλλά έχει μεγάλη ιστορική και αισθητική αξία ενώ φιλοξενεί έναν πλούτο από ενδημικά και σπάνια φυτά του νησιού. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές απολήξεις των Αστερουσίων Ορέων, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Στα βόρεια του φαραγγιού υψώνονται οι λόφοι Ρόδωνας και Χαρκοκεφάλα που περιβάλλουν την περίφημη Μονή Παναγίας Οδηγήτριας, στα ανατολικά του βρίσκεται ο όρμος των Καλών Λιμένων και στα δυτικά του απλώνονται στη σειρά το Μαρτσαλιώτικο φαράγγι, το ακρωτήριο Τραχήλι και η Άκρα Λίθινο. Το Αγιοφάραγγο έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο και καταλήγει σε μία πανέμορφη παραλία που κοιτάει στο Λιβυκό πέλαγος.

4. Φαράγγι Τρυπητή

Το φαράγγι της Τρυπητής σχηματίζεται στα Αστερούσια Όρη. Το μήκος του βασικού  φαραγγιού είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και καταλήγει στην όμορφη παραλία της Τρυπητής. Για να φτάσει κάποιος στην παραλία, κατεβαίνει έναν σχετικά «κουραστικό» χωματόδρομο που διέρχεται παράλληλα με τις ανατολικές πλευρές του φαραγγιού για αρκετά χιλιόμετρα, πριν καταλήξει μέσα στην κοίτη του, λίγο πριν την έξοδό του στη θάλασσα. Το φαράγγι ξεκινάει σε υψόμετρο 655μ, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το πρώτο τμήμα του δεν είναι προσπεράσιμο καθώς σχηματίζει καταρράκτες. Συνεπώς, για την διάσχισή του απαιτείται τεχνικός εξοπλισμός και εκπαίδευση…

 

5. Φαράγγι Χα

Το ιδιαίτερα επιβλητικό Φαράγγι του Χα θεωρείται το ωραιότερο τεχνικό φαράγγι της Κρήτης. Σχηματίζεται στη δυτική πλευρά της Θρυπτής. Η έξοδός του, που από μακρινή απόσταση θυμίζει «κόψιμο» του βουνού στα δύο, βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρα δίπλα στο χωριό Μοναστηράκι. Μια μικρή «γεύση» από την ομορφιά του φαραγγιού χωρίς εξοπλισμό, μπορεί να πάρει κάποιος περπατώντας λίγο προς το εσωτερικό του από την έξοδό του στο Μοναστηράκι. Με προσοχή μπορεί να περπατήσει στη βόρεια πλευρά και να φτάσει ως το σημείο που σχηματίζεται μια όμορφη λίμνη στη βάση του τελευταίου καταρράκτη.

 

6. Φαράγγι του Ίμπρου

Το φαράγγι της Ίμπρου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα Σφακίων και είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Ξεκινάει λίγο πιο νότια από το χωριό Ίμβρος στο οροπέδιο Ασκύφου και καταλήγει μετά από περίπου 11 χλμ στο χωριό Κομιτάδες. Από τα πιο βαθιά και στενά φαράγγια της Κρήτης, προσελκύει κάθε περίοδο του χρόνου πολλούς πεζοπόρους, όχι μόνο λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του, αλλά και λόγω της εύκολης διάσχισης του σε σύγκριση με άλλα φαράγγια της Κρήτης.

7. Φαράγγι Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι ένα από τα 17 φαράγγια της ευρύτερης περιοχής, που αξίζει την προσπάθεια να το διασχίσει κανείς όχι μόνο για να καταλήξει στην υπέροχη παραλία «Μάρμαρα» αλλά και για να θαυμάσει από κοντά στην άγρια ομορφιά ενός «αδάμαστου» τόπου της Κρήτης. Το φαράγγι έχει ύψος 138 μέτρα, για αυτό και η γέφυρα του, που είναι κατασκευασμένη σε τέτοιο σημείο που την καθιστά ως την ψηλότερη στην Ελλάδα, αποτελεί κορυφαίο σημείο για bungee jumping για τους λάτρεις του είδους.

 

daynight