ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / 7 Φράσεις που καταστρέφουν το παιδί σου!

7 Φράσεις που καταστρέφουν το παιδί σου!

Πολλές φορές ο θυμός μπορεί να σε κάνει να πεις στο μικρούλι σου κάτι που δεν το εννοείς. Ποιες φράσεις όμως καταστρέφουν το παιδί σου και το απογοητεύουν;

Πάντα η κούραση και τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος σε οτιδήποτε. Φυσικά, δε γίνεται να μην εκνευριστείς μπροστά στο παιδί σου, αλλά παρόλα αυτά μπορείς να προσπαθήσεις να αποφύγεις να πεις φράσεις, που θα του κόψουν τα φτερά.

Όταν ο άνθρωπος που αγαπάει πιο πολύ στον κόσμο του λέει κάτι που το απογοητεύει, καταλαβαίνεις πόσο άσχημο είναι για εκείνο. Και φαντάζομαι ότι δε θέλεις να είσαι τέτοιος γονιός.

Ποιες λέξεις δεν πρέπει να ακούνε τα παιδιά;

Μην κλαις δεν έγινε και τίποτα!

Είναι παιδιά σωστά; Και τα παιδιά ποιο λόγο έχουν να ανησυχούν και να στεναχωριούνται; Δυστυχώς, πολλές φορές σκεφτόμαστε έτσι. Και κάνουμε λάθος. Και τα παιδιά φοβούνται, πονάνε, έχουν άγχος και θυμώνουν. Απλώς, δε μπορούν να το εκφράσουν σωστά και εκτός αυτού, δεν ξέρουν και πως να καθησυχάσουν τον εαυτό τους.

Την επόμενη φορά που θα πιάσεις το παιδί σου να κλαίει, προσπάθησε να του μάθεις πως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Δεν έμοιασες καθόλου στον αδερφό σου!

Ποτέ, μα ποτέ μην συγκρίνεις τα παιδιά σου! Το μόνο που καταφέρνεις είναι να τροφοδοτείς το μίσος, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς σου. Σιγουρέψου ότι οι διακρίσεις μεταξύ αδελφών, δε θα διαβούν ποτέ την πόρτα του σπιτιού σου.

Άλλωστε κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός με το δικό του τρόπο. Δε χρειάζεται να ισοπεδώνεις το παιδί σου και το χαρακτήρα του για κανένα λόγο.

Δεν κάνεις τίποτα σωστά!

Κανένας δε θέλει να το ακούει αυτό, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Φαντάσου να στο έλεγε το αφεντικό σου στο γραφείο ή ο σύζυγός σου. Πως θα ένιωθες; Και τα παιδιά έχουν συναισθήματα και δεν πρέπει να τα στοχοποιείς και να τα κάνεις να νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους.

Αν τους κόψεις τα φτερά από τώρα, να ξέρεις ότι σε λίγο καιρό θα πειστούν κι εκείνα ότι δε μπορούν να καταφέρουν τίποτα και θα παρατήσουν τα πάντα.

Με κάνεις ρεζίλι!

Αν το μικρό σου τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του φωνάζοντας, χοροπηδώντας, τσιρίζοντας ή κλαίγοντας, μάλλον θέλει περισσότερη προσοχή.

Αντί λοιπόν να ταπεινώνεις το παιδί σου μπροστά στους φίλους σου, σε αγνώστους ή ακόμα και στο σπίτι σας, δοκίμασε κάτι άλλο. Οργάνωσε μια παράσταση, όπου το παιδί θα είναι ο κεντρικός σταρ και θα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Θα περάσετε τέλεια!

Είσαι χοντρή/άσχημη/χαζή!

Η κόρη σου και ο γιος σου πιστεύουν ότι τους λες, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αν λοιπόν επιμένεις σε τέτοιους άσχημους χαρακτηρισμούς, ένα κομμάτι του εαυτού τους θα το πιστέψει. Μην καταστρέφεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου.

Μακάρι να μην σε είχα κάνει ποτέ!

Δε μπορώ να σκεφτώ χειρότερη φράση, που μπορείς να πεις στο παιδί σου. Ποτέ, μα ποτέ μην ξεστομίσεις τέτοια φράση μπροστά ή πίσω τους. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε ότι μας αγαπούν και μας εκτιμούν, παρόλα τα λάθη που κάνουμε.

Αρκετά πια. Δε σε αγαπάω!

Πόσο συχνές είναι οι περιπτώσεις να θέλει ο 3χρονος γιος σου να φάει και δεύτερο παγωτό χωνάκι; Νομίζω πολύ συχνές. Εσύ λοιπόν του αρνείσαι, όπως οφείλεις να κάνεις κι εκείνος σου λέει ότι δε σε αγαπάει. Φυσικά, η εύκολη λύση είναι να του πεις «κι εγώ το ίδιο».

Μην το κάνεις όμως. Απλώς, εξήγησέ του γιατί δεν πρέπει να φάει, σαν να μίλαγες σε ενήλικα.

evida.gr