ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Αλλάζουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι κερδίζουν από 123 μέχρι 600 ευρώ

Αλλάζουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι κερδίζουν από 123 μέχρι 600 ευρώ

Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές σε φόρους και εισφορές

Αύξηση μισθού από 123 μέχρι 600 ευρώ το έτος στον ιδιωτικό τομέα, «κέρδος» ένας μισθός στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, φορο – ανάσα για εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα, αλλά και ευκολίες πληρωμής με 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις.

 

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», από τον πρώτο μήνα του 2021, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στον μισθό τους λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ενας ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ θα κερδίσει τον χρόνο 320,29 ευρώ ή 22,88 ευρώ τον μήνα. Αύξηση 42,75 ευρώ θα λάβει τον μήνα ο ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος τον χρόνο θα έχει όφελος 598,54 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος που θα δουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι με υψηλότερες αμοιβές.

 

Ανάσα έπειτα από 10 χρόνια

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Ετσι, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ τον μήνα θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε έναν μήνα.

 

Ομως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας, δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι στην περίπτωση που αποκτούν εισοδήματα και από άλλη πηγή, π.χ. από ενοίκια, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τον μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Δείτε τον πίνακα για τις αυξήσεις στους μισθούς 

katagrafi-1.jpg

 

Δείτε τον πίνακα με τα ποσά που κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

katagrafi-2.jpg

 

Εως και 24 μηνιαίες δόσεις

 

Την άνοιξη του 2021, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

 

Ολες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έχουν «παγώσει» έως τις 30 Απριλίου 2021. Τότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού, η οποία προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις, με το επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 2,5%.

 

Πηγή: «Τα Νέα»