ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Aπιστία : Πότε απιστεί μια γυναίκα και ποια η διαφορά της από τον άνδρα;

Aπιστία : Πότε απιστεί μια γυναίκα και ποια η διαφορά της από τον άνδρα;

Όταν γίνεται λόγος για απιστία πιο γρήγορα έρχεται στο μυαλό μας ένας άπιστος άντρας, όπως δείχνουν οι έρευνες. Όμως, δεν πρόκειται για ένα αντρικό αλλά για ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

 

Όπως τις σχέσεις, έτσι και το σεξ, οι άντρες και οι γυναίκες τα βλέπουν με διαφορετικό τρόπο ως προς την γενικότερη εικόνα. Με βασική διαφορά πως για μία γυναίκα η σχέση και το σεξ αλληλοσυμπληρώνονται ενώ ένας άντρας μπορεί να τα διαχειριστεί ως δύο διαφορετικές υποθέσεις (όχι όλοι, όμως οι περισσότεροι έτσι ισχυρίζονται). Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, οι άντρες επιλέγουν την απιστία για το σεξ και τον ενθουσιασμό που προσφέρεται από ένα νέο σώμα, ενώ οι γυναίκες για τις ακάλυπτες συναισθηματικές τους ανάγκες. Η συναισθηματική στέρηση που μπορεί να εντοπίζουν ως πρόβλημα στη σχέση τους, που θα τους κάνει να σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο του χωρισμού, είναι η πιο συχνή αιτία που κάνει τις γυναίκες να απιστούν.

Λόγοι

1- Η συναισθηματική εγγύτητα

Μόνιμα ή προσωρινά, η σχέση με τον σταθερό σύντροφο, φαίνεται να μην την καλύπτει συναισθηματικά, να είναι λιγότερο τρυφερός και στοργικός από όσο τον χρειάζεται, να μην επικοινωνούν όπως παλιότερα, να τον απασχολούν θέματα που την αφήνουν περισσότερο μόνη ίσως. Μία νέα σχέση, ένας σύντροφος που με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον θα ασχολείται με εκείνη, φαίνεται να είναι πολύ γοητευτικό σκηνικό για εκείνη.

2- Η νέα εμπειρία και η ανανέωση

Ο νέος σύντροφος θα την φλερτάρει ξανά. Αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί μία ένεση ανανέωσης σε ένα πεδίο που έχουν θεωρήσει περιττό στη σχέση. Μία απιστία έχει την έννοια της περιπέτειας, του άγνωστου και της έκπληξης, που μοιραία εντείνουν τις αισθήσεις και οι στιγμές με τον νέο σύντροφο γίνονται πιο γοητευτικές.

 

 

3- Το σεξ

Μπορεί να μην είναι ο κύριος λόγος που απιστούν οι γυναίκες, όμως υπάρχουν και εκείνες που δεν είναι ικανοποιημένες από τον σύντροφό τους σεξουαλικά και αναζητούν έναν σεξουαλικό παρτενέρ. Το σεξ με ένα νέο πρόσωπο μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόταν για να ελέγξει τι θα ήθελε να αλλάξει στο σεξ με τον σύντροφό της.

4- Η διέξοδος

Είτε για συναισθηματική είτε για σεξουαλική αναπλήρωση, μία νέα σχέση μπορεί να θεωρηθεί ένα σωσίβιο. Διατηρώντας ή όχι την παράλληλη σχέση μπορεί να είναι το κίνητρο που αναζητούσε για να φύγει από την υπάρχουσα και όχι ικανοποιητική της σχέση. Η απογοήτευση που μπορεί να βιώνει στη σχέση της, κάπως σαν να μαλακώνουν μέσα από την απιστία, να βρίσκει ξανά τη διάθεση και την ελπίδα στις σχέσεις, ώστε να βρει κίνητρο να διορθώσει όσα της κάνουν την καθημερινότητα λιγότερο ευχάριστη. Η χρήση της νέας σχέσης ως σωσίβιο από την υπάρχουσα, είναι καθώς φαίνεται και ο πιο συχνός λόγος απιστίας για τη γυναίκα.

 

Αν και όλοι παραδεχόμαστε πως η απιστία δεν είναι μία επιθυμητή συμπεριφορά, πως πρόκειται να πληγώσει τον σύντροφό μας, πως πρόκειται να μας φέρει τύψεις και ενοχές, τελικά γιατί δεν την αποφεύγουμε;

Ψάχνουμε κάτι που μας λείπει από τη σχέση, από τον γάμο, από τον σύντροφο, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι πάντα ευκολότερο να καλύψουμε μία τρύπα με κάτι που θα βρούμε στον δρόμο μας παρά να την γεμίσουμε με αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, η απιστία θα μας δώσει την (έστω προσωρινή) απομάκρυνση από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και θα μας τονώσει ώστε να τις αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά που θα εμφανιστούν.

 

 

Πριν από κάθε μας κίνηση, σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, μπορούμε να παίρνουμε λίγο χρόνο αναζητώντας μέσα μας αυτό που μας αρέσει, αυτό που μας λείπει και αυτό που έχουμε ανάγκη. Έτσι, οι αποφάσεις μας θα γίνονται πιο συγκεκριμένες και σίγουρες, χωρίς το άγχος της αμφιβολίας και των τύψεων.

 

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

Πηγή : enpsycho.gr – klik.gr