ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Εφιαλτική πρόβλεψη: Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί… στο μισό μέχρι το 2100!

Εφιαλτική πρόβλεψη: Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί… στο μισό μέχρι το 2100!

«Βουτιά» κάνει ο δείκτης νέων γεννήσεων παγκοσμίως, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για σοβαρότατες επιπτώσεις στις κοινωνίες.

 

Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα επιφέρει πληθυσμιακή συρρίκνωση σε όλες τις χώρες έως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έρευνα του University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Μάλιστα στη χώρα μας, και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατρακυλά στα 4,73 εκατομμύρια.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια.

Γιατί πέφτουν τα ποσοστά γονιμότητας;

 

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,η βασική αιτία είναι η μετάβαση όλο και περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, καθώς η μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Υπό αυτήν την έννοια, η μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι δείγμα προόδου των κοινωνιών.

Μάλιστα, 23 χώρες –ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία– αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100.

Σε άλλες, ο πληθυσμός γερνάει δραματικά αφού για κάθε νεογέννητο θα αντιστοιχεί ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

Ο δείκτης γονιμότητας –ο μέσος όρος παιδιών που γεννάει μία γυναίκα- βαίνει μειούμενος. Όταν όμως κάτω από το 2,1 περίπου, τότε το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται.

Το 1950 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας ήταν 4,7: δηλαδή μία γυναίκα έφερνε σε ζωή 4,7 παιδιά ετησίως.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) ενώ σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, αναμένεται να κατρακυλήσει στο 1,7 μέχρι το 2100.

Με βάσει τους υπολογισμούς τους, ο πληθυσμός της γης θα κορυφωθεί το 2064 φθάνοντας τα 9,7 δισεκατομμύρια, προτού πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο πληθυσμός της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου» αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να ολισθήσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια.

Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.

 

Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 791 εκατομμύρια.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο καθηγητής Ιμπραήμ Αμπουμπακάρ από το University College London (UCL) λέει στο BBC: Αν αυτές οι προβλέψεις βγουν επαληθευτούν έστω και κατά το ήμισυ, η μετανάστευση θα γίνει ανάγκη και όχι επιλογή για όλα τα έθνη.

 

«Η κατανομή των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει ή θα μαραζώσει», καταλήγει ο καθηγητής.

 

 

newsone