ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Η Χανιώτισσα που… καλλιεργεί τον κοροναϊό, μιλά για το εμβόλιο

Η Χανιώτισσα που… καλλιεργεί τον κοροναϊό, μιλά για το εμβόλιο

Οι δοκιμές για το 5ο στη σειρά εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν σε 4 επιστημονικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα μελετάται η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Αγγλία.

 

 

Η καθηγήτρια ιογενούς ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Ζάνια Σταματάκη, είναι η μόνη επιστήμονας στην Δυτική Αγγλία που έχει άδεια να καλλιεργεί τον κορονοϊό στο βιοπροστασίας επιπέδου 3 εργαστήριο της. Η ίδια, μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ είπε «μεγαλώνω τον κορονοϊό στο εργαστήριο και μπορώ να πω ότι τα εμβόλια δουλεύουν πάρα πολύ καλά».

Όπως εξήγησε, «είμαστε σε πολύ καλή θέση μετά από τη μόλυνση να φτιάξουμε δικά μας αντισώματα απέναντι στον κορονοϊό και προς το παρόν δεν έχουμε καμία έκπληξη από πλευράς του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούμε και εξουδετερώνουμε τον ιό που υπάρχει τώρα μια χαρά» .

 

Ένα μέρος της έρευνας της κας Σταματάκη αποκαλύπτουν πως τα αντισώματα των εμβολιαζόμενων εξουδετερώνουν τον ιό. Ο κορονοϊός σε 24 ώρες μολύνει τα κύτταρα με κόκκινο χρώμα.

Σε 48 ώρες ο κορονοϊός με πράσινο χρώμα έχει εξαπλωθεί και όταν μπαίνουν τα αντισώματα τότε τα υγιή κύτταρα επανέρχονται όπως φαίνονται με μπλε χρώμα. Επίσης μελετάται η διάρκεια της ανοσίας.

«Κάθε βδομάδα βλέπουμε καινούρια αποτελέσματα. Τώρα μπορώ να πω ότι τα εμβόλια διατηρούν την προστασία για δύο τρεις μήνες γιατί έχουμε εμβολιασμένους που έχουν εμβολιαστεί για 2-3 μήνες αλλά σε έξι μήνες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία» αναφέρει η ίδια ενώ προσθέτει ότι «τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής κάποιος που μολύνθηκε τον Μάρτιο και ανάρρωσε έχει ακόμη αντισώματα».

 

 

Η ομάδα της κας Σταματάκη κατάφερε να βρει τη φόρμουλα ενός σπρέι για τη μύτη που προστατεύει από τον κορονοϊό και θα κάνει τις μετακινήσεις μας με μέσα μαζικής μεταφοράς λιγότερο επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού.

 

Πηγή: ert.gr