Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει…και η βασιλόπιτα μας θα είναι γεμάτη με εσπεριδοειδή αρώματα..!!!
Συνταγή για βασιλόπιτα κέικ
Υλικά
250 γρ. μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)
2 φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1 κ.γ. baking powder*
*μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι και το baking powder με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1/2 φλυτζάνι γάλα
1/2 φλυτζάνι κονιάκ
1/2 φλυτζάνι χυμό μανταρινιού στο οποίο θα διαλύσετε 1/2 κ.γ σόδα πριν το ρίξετε στο μείγμα
1 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμμα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
ξύσμα από ένα μανταρίνι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Αυτό το κέικ γίνεται πολύ μυρωδάτο λόγω της κανέλας και του γαρύφαλλου αλλά και του ξύσματος από τα εσπεριδοειδή. Αυτό το κάνει πιο γιορτινό. Το μυστικό όμως για να γίνει αφράτο είναι τα αυγά:
Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και φτιάχνουμε μια μαρέγκα με τα ασπράδια στο μίξερ. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη
Αφού καθαρίσουμε το μίξερ και το στεγνώσουμε να μην είναι βρεγμένο χτυπάμε σε αυτό τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν ένα τους κρόκους των αυγών. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπείκιν εναλλάξ με το γάλα και το κονιάκ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια. Σταματάμε το μίξερ μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο μεταξύ ρίχνουμε στον χυμό μανταρινιού τη σόδα για να αφρίσει και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά και πάλι με την μαρίζ φέρνοντας το υλικό του κάδου από κάτω προς τα πάνω.
Μπορείτε να ψήσετε σε ταψάκι με λαδόκολλα αλλά εγώ θα σας πρότεινα τα χάρτινα ταψάκια μιας χρήσης. Οι λόγοι είναι οι εξής: Μπορείτε εύκολα να δωρίσετε τις βασιλόπιτες που θα φτιάξετε στη νονά, στη γιαγιά ή σε φίλους χωρίς να ξεφορμάρετε. Επίσης με τα χάρτινα ταψάκια μπορείτε εύκολα να ξεφορμάρετε σκίζοντας απλά το χαρτί από το πλάι χωρίς να φοβάστε πως θα μείνει κολλημένο κομμάτι από το κέικ στο ταψί χαλώντας το σχήμα του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα ή 1:10′. Δοκιμάστε πριν βγάλετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να δείτε αν ψήθηκε γιατί οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.
Μη ξεχάσετε το φλουρί….πριν την ψήσουμε βυθίζουμε στο μείγμα ένα κέρμα τυλιγμένο σε ένα αλουμινόχαρτο.
Καλή επιτυχία!
πηγη:ανθομελι