ΔΕΙΤΕ...
Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Νεκρός ο Τούρκος στρατηγός που έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον Σολωμό Σολωμού

Νεκρός ο Τούρκος στρατηγός που έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον Σολωμό Σολωμού

Tην τελευταία του πνοή άφησε σε ιδιωτικό νοσοκομείο των κατεχομένων ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του κατοχικού στρατού Χασάν Κουντακτσί, που είχε δώσει εντολή να εκτελεστεί ο Σολωμός Σολωμού.

Έφυγε από τη ζωή ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του κατοχικού στρατού, Χασάν Κουντακτσί, ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν το Σολωμό Σολωμού, στις 14 Αυγούστου 1996.

 

Όπως αναφέρεται στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Κουντακτσί νοσηλευόταν σε ιδιωτικό μετά από παράπονα για χαμηλή πίεση. Ο Κουντακτσί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο μήνυμά του ανέφερε πως ο Κουντακτσί είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό όλων.

Το όνομα του Χασάν Κουντακτσί έχει συνδεθεί με μία από τις πολλές μαύρες σελίδες, που γράφτηκαν στην ιστορία της Κύπρου, μετά το 1974, αφού όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει, αυτός έδωσε την εντολή να πυροβολήσουν τον Σολωμό Σολωμού, την ώρα που ήταν πάνω στον ιστό και προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Με ένα νεύμα του…

Ο Κουντακτσί είχε δηλώσει αμετανόητος για την άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, τον μοιραίο εκείνο Αύγουστο. Εναντίον του η Ιντερπολ είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης και εκ τότε δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι προτιμούσε να είναι γνωστός ως “ο εγκλωβισμένος διοικητής” παρά ως ο διοικητής με κατεβασμένη σημαία.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι πριν από τα επεισόδια είχε ήδη δώσει εντολές σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Αττίλα που συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ότι κανείς Ελληνοκύπριος δεν θα περάσει το συρματόπλεγμα.

 

Όταν ο Σολωμός Σολωμού επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία της κατοχής από τον ιστό, αρκούσε ένα νεύμα του Κουντακτσί με το χέρι του για να πυροβοληθεί και να πέσει νεκρός.

Το όνομα του είχε εμπλακεί πρόσφατα στην υπόθεση δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Kutlu Adalı το 1996 στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τότε διατελούσε ως επικεφαλής της “ειρηνευτικής δύναμης” του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα.

 

 

cyprustimes.com