ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των μαγειρεμένων φαγητών στην κατάψυξη

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των μαγειρεμένων φαγητών στην κατάψυξη

Ο τρόπος που θα αποθηκεύσετε το μαγειρεμένο φαγητό επηρεάζει την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια ζωής του.

Η κατάψυξη του μαγειρεμένου φαγητού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποθηκεύσετε το φαγητό στην κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια ζωής του.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να συσκευάζετε σωστά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα βάλετε στην κατάψυξη.

Κατάλληλα δοχεία

Μοιράστε το μαγειρεμένο φαγητό – αν είναι ζεστό αφήστε στο να κρυώσει – σε πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά και είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Μην γεμίζετε τελείως το δοχείο και μην ξεχνάτε να κολλήσετε σε ετικέτα το είδος του φαγητού και την ημερομηνία.

Κατάλληλα δοχεία

Μοιράστε το μαγειρεμένο φαγητό – αν είναι ζεστό αφήστε στο να κρυώσει – σε πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά και είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Μην γεμίζετε τελείως το δοχείο και μην ξεχνάτε να κολλήσετε σε ετικέτα το είδος του φαγητού και την ημερομηνία.

Κατάλληλες σακούλες

Τοποθετήστε το φαγητό στις σακούλες ( κυρίως μπιφτέκια, λαχανικά, κρέας) και πιέστε για να αφαιρέσετε τον υπερβολικό αέρα πριν την κλείσετε. Αναγράψτε στην ετικέτα την ημερομηνία και το περιεχόμενο. Πιέστε με το χέρι σας απαλά τη σακούλα για να γίνει επίπεδη έτσι ώστε να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο ψυγείο.

Αντικολλητικό χαρτί

Για να μη κολλήσουν κάποια φαγητά μεταξύ τους χρησιμοποιείστε αντικολλητικό χαρτί. Ενδείκνυται για τα μπιφτέκια, ψωμάκια, κουλουράκια.

Ξεχωριστές μερίδες

Αν χωρίσετε το μαγειρεμένο φαγητό σε μερίδες μπορείτε να ξεπαγώνετε μια μερίδα τη φορά ή να κάνετε συνδυασμό δύο φαγητών που έχετε στην κατάψυξη.

psigeio.jpg
Είναι ασφαλές να βάζετε στην κατάψυξη το μαγειρεμένο φαγητό;
Ναι, η κατάψυξη είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους αποθήκευσης τροφίμων και, όταν γίνει σωστά, το φαγητό δεν χάνει τη θρεπτική του αξία.

Πόσο σύντομα μπορείτε να καταψύξετε τα τρόφιμα μετά το μαγείρεμα
Για να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή, μόλις κρυώσει το μαγειρεμένο φαγητό, βάλτε σε κατάλληλες συσκευασίες και καταψύξτε το.

Πόσο καιρό μπορείτε να έχετε το μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη
Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το είδος του φαγητού. Για παράδειγμα:

Κάρυ με λαχανικά: 6 μήνες

Κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί: 2 έως 6 μηνών
Χοιρινή κατσαρόλα: 1 μήνας
Θαλασσινά: 2 μήνες
Ζυμαρικά: 3 μήνες
Σούπες: 4 μήνες
Μαγειρεμένα κρέατα που περίσσεψαν: 2 μήνες
Μπορείτε να μαγειρέψετε κοτόπουλο και να το καταψύξετε;
Ναι, το μαγειρεμένο απλό κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 4 μήνες. Τα πιάτα με βάση το κοτόπουλο θα διαρκέσουν έως και 2-6 μήνες.

Πηγή: taste.com.au

1
SHARES