ΔΕΙΤΕ...
Home / ΥΓΕΙΑ / ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ / Πώς θα «ξεκολλήσεις» το παιδί σου από το Internet: Kανόνες, όρια και detox

Πώς θα «ξεκολλήσεις» το παιδί σου από το Internet: Kανόνες, όρια και detox

Πόσες φορές κατά τη διάρκεια της μέρας έχεις νιώσει πως θέλεις λίγο child-free χρόνο; Πόσες ακόμα έχεις σκεφτεί την εύκολη λύση να δώσεις στο παιδί σου το κινητό, ίσα ίσα για να το απασχολήσεις όσο κάνεις δουλειές στο σπίτι, πίνεις τον καφέ με έναν φίλο ή μία φίλη, μιλάς στο τηλέφωνο ή κάνεις τα ψώνια σου;

Καλή και μερικές φορές σωτήρια η «ψηφιακή νταντά», αλλά σίγουρα δεν αποτελεί λύση. Από τη στιγμή που το παιδί θα πάρει στα χέρια του το κινητό ή το tablet, είναι πολύ δύσκολο για τον γονέα να αλλάξει αυτή την επιβλαβή συνήθεια. Το παιδί θα γκρινιάξει, θα φωνάξει, θα κλάψει και στο τέλος θα κάνει το δικό του. Και αυτό δε θα σταματήσει εκεί, καθώς πολύ σύντομα θα ζητήσει το δικό του κινητό, ακόμα κι αν πηγαίνει στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Ο «χρυσός» κανόνας σύμφωνα με τον διάσημο Γάλλο ψυχαναλυτή και ψυχίατρο, Serge Tisseron, είναι ο «3-6-9-12».

Τι σημαίνει;

Όχι τηλεόραση πριν από τα 3, όχι παιχνίδι σε κονσόλες πριν τα 6, όχι χρήση διαδικτύου πριν τα 9, όχι μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τα 12 έτη.

Συμβουλές για να το πετύχεις

Δώσε εσύ το καλό παράδειγμα στο παιδί σου. «Ξεκόλλα» από το κινητό και απόλαυσε τις ευχάριστες στιγμές με την οικογένειά σου. Γελάστε, επικοινωνήστε, συζητήστε και αναζητήστε νέες δραστηριότητες μακριά από τις οθόνες. Κάνε επιτέλους «tune out».

Προϋπόθεση επίσης για να έχεις το «δικαίωμα» να απαγορεύεις στο παιδί να μιλά στο κινητό κατά τη διάρκεια του φαγητού ή να το παίρνει στο δωμάτιό του είναι να τα εφαρμόζεις και εσύ. Όλη η οικογένεια θα πρέπει να αφήνει τις ψηφιακές συσκευές το βράδυ στην κουζίνα και να τις παίρνει το επόμενο πρωί.

Αναρωτήσου αν τελικά αυτό που επιζητά το παιδί δεν είναι τελικά το κινητό αλλά ίσως η προσοχή σου.

Ανακάλυψε family friendly μέρη ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδρά ευχάριστα με άλλα παιδιά και να βρίσκει παρέα για παιχνίδι. Δημιούργησε ευχάριστες αναμνήσεις μαζί του.

Αν θες να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου, δώστου ένα βιβλίο να διαβάσει, ένα παζλ να συμπληρώσει ή μία ακουαρέλα να ζωγραφίσει, αντί για το κινητό.

Εξήγησε απλά και ξεκάθαρα στο παιδί σου ποια είναι τα όριά του. Πες του: «Τώρα η μαμά θα μιλήσει με τη φίλη της και εσύ θα φτιάξεις αυτό το ωραίο παζλ. Μόλις το τελειώσεις, θα μου το δείξεις». Έτσι θα μάθει να σέβεται τον προσωπικό σου χώρο.

Ξεκαθάρισε στο παιδί σου από μικρή ηλικία πως ο κανόνας είναι ότι «απαγορεύεται να παίρνεις το κινητό της μαμάς και του μπαμπά».

Αγόρασέ του ένα tablet χωρίς σύνδεση στο οποίο θα έχεις «κατεβάσει» εκπαιδευτικά αpps με παιχνίδια, παραμύθια και τραγούδια. Και πάλι όμως, θα πρέπει να ελέγχεις τον χρόνο που περνά στην οθόνη.

Κράτησε τις μη απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το δωμάτιο του παιδιού, σε έναν χώρο κοινής οικογενειακής δράσης.

Πες «ναι» στις φυσικές δραστηριότητες, αλλά και στον καλό ύπνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα παιδιά πρέπει να κάθονται λιγότερο και να παίζουν περισσότερο.

Κάνε και το δικό σου online detox.

Όλη η οικογένεια έχει ανάγκη από προσωπικές, χαλαρές και χαρούμενες στιγμές. Κρατήστε τις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές σας, μακριά από τα social media.

Μην εκθέτεις τα παιδιά σου στα social media. Σεβάσου τα δικαιώματά τους και μην ενισχύεις τον ναρκισσισμό τους. Το να ανεβάσεις stories και posts ή το να κάνεις check in στα μέρη που έχεις επισκεφθεί δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα εκθέτει τη ζωή της οικογένειάς σου σε τρίτους, κάνοντάς τη σημείο συζήτησης και σχολιασμού.

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές και καθοδήγηση τόσο για το οnline detox, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών σου όσο ανακαλύπτουν τον κόσμο του Internet, δεν έχεις παρά να μπεις στο www.e-parenting.gr.

Tο www.e-parenting.gr, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο φιλοξενεί ενδιαφέροντα άρθρα ειδικών, καλύπτοντας μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως «3 βασικοί κανόνες της ψηφιακής οικογένειας», «5 συμβουλές για ασφαλές online gaming», καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών.

Οι γονείς θα βρουν επίσης συνεντεύξεις με διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες για θέματα που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα ο Serge Tisseron που μιλά για τα «Ψηφιακά αναθρεμμένα παιδιά», δίνει συμβουλές χρήσης οθονών και μοιράζεται τις συμβουλές του για έναν καλύτερο κόσμο.

Επίσης στο e-parenting.gr θα βρείτε το School of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς. Οι γονείς- μαθητές του School οf Cool μέσα από διασκεδαστικά βίντεομαθήματα θα ανακαλύψουν τις νέες τάσεις του Internet.

Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι ο κόσμος του Internet είναι συναρπαστικός για κάθε παιδί! Για να είναι όμως και ασφαλής, οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του Internet ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους αλλά και να τα συμβουλεύουν σωστά.

Διαβάστε την συνέχεια...